Beskedet: Oscarsvinnare stöttar ny friskola i Linköping

Förändringen av musikklasserna på Folkungaskolans vållade stora protester. Nu har föreningen Linköpings Fria Musikkklasser bildats – med målet att starta en ny friskola.

Föreningen Linköpings Fria Musikklasser vill starta en ny friskola för musikalundervisning i Linköping. Enligt föreningen stöttas initiativet av Oscarsvinnaren Ludwig Göransson.

Föreningen Linköpings Fria Musikklasser vill starta en ny friskola för musikalundervisning i Linköping. Enligt föreningen stöttas initiativet av Oscarsvinnaren Ludwig Göransson.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Linköping2023-10-13 11:30

I våras meddelade Anna Dahlström, rektor på Folkungaskolans högstadium, att skolans profilklasser skulle läggas ned. Elever som hade kommit in i årskurs sju, till den nu påbörjade höstterminen, och som hade valt musik-, dans- eller konst- och designprofil skulle inte längre gå i en och samma klass utan istället utspridda i olika klasser. Beskedet möttes av stora protester från såväl föräldrar och elever som kulturpersonligheter och politiker. Trots allt genomfördes förändringen.

undefined
Föreningens initiativ kommer till efter att musikklasserna på Folkungaskolans högstadium har förändrats till höstterminen. Förändringen vållade stor debatt i våras.

Nu, nästan ett halvår senare, har föräldrar, elever och kulturintresserade från Linköping startat den ideella föreningen Linköpings Fria Musikklasser (LFMK). Målet är att samla in pengar för att, senast hösten 2025, kunna starta en ny friskola i Linköping. Så här lyder rubriken på ett pressmeddelande, som publicerats på föreningens hemsida: "Icke vinstdriven friskola tar stafettpinnen för att rädda Linköpings musikklasser".

– Musikklasser har spelat en viktig roll i Linköpings utbildningssystem och kulturliv. De har bidragit med sammanhållning, arbetsro och starka akademiska resultat även utanför musikämnet, säger Carl Tagesson, föreningens ordförande, i pressmeddelandet.

Föreningen skriver att friskolan ska erbjuda musikklassundervisning för årskurserna 4 till 9. Eventuellt överskott från verksamheten ska, enligt pressmeddelandet, gå tillbaka till skolans verksamhet.

undefined
Maria Randjelovic, ordförande i Föreningen för Linköpings musikklasser, var en av personerna som har kämpat mot den förändring som nu genomförts på Folkungaskolan.

I våras, när förändringen på Folkungaskolan blev känd, gick den svenska kompositören och Oscarsvinnaren Ludwig Göransson in i debatten. Han har en gång i tiden gått i Folkungaskolans musikklasser. Nu ska han, enligt föreningen, ha bidragit med ett "inledande ekonomiskt stöd till föreningen".

– Många invånare i Linköping var stolta över stadens kommunalt drivna musikklasser, och föreningen ser nu behovet av en alternativ driftsform för att bevara denna värdefulla tradition. Föreningen är dock öppen för ett samarbete med kommunen för att säkerställa musikklassernas fortlevnad i staden, skriver föreningen i pressmeddelandet.

På fredagseftermiddagen når vi föreningens vice ordförande Mattias Ekberg.

Vad återstår att göra för att ni ska kunna öppna som ni tänkt?

– Det handlar om att ansöka till Skolinspektionen om att starta skolan, och däri så finns det mycket som ska göras. Det handlar om allt från finansiering till elevprognoser.

Hur mycket av det nödvändiga kapitalet har ni säkrat såhär långt?

– Det är lite tidigt att kommunicera det.

Mattias Ekberg säger att man från föreningen är ”ganska övertygade” om att det finns ett tillräckligt elevunderlag för skolan.

I veckan har ju en grundskola i Linköping meddelat att man ska stängas, med hänvisning till för litet elevunderlag. Vad gör er så säkra på att det finns ett elevunderlag för er skola?

– Det är ju precis det som vi jobbar med, att säkerställa att elevunderlaget finns. Sen i våras vet vi att det finns ett starkt engagemang för detta, och det är den första pusselbiten. Men vi kommer att göra en elevprognos och vara väldigt noga med den, så att vi är säkra på detta. Det är viktigt för oss att om det inte finns något underlag, då är det ingen poäng att gå vidare.

De ledande politikerna i Linköping, i S+M-styret, var under våren kritiska till förändringen på Folkungaskolan. Nu, när vi når barn- och ungdomsnämndens ordförande Elias Aguirre (S), känner han till planerna på en ny friskola.

– Flera av de personer som är engagerade i den här föreningen är personer som jag har haft kontakt med under året. De har varit engagerade i hur det ser ut på Folkungaskolan och har gått i tankarna att starta en friskola, säger Elias Aguirre och fortsätter:

– Jag är skolpolitiker i Sverige 2023. Att vi blir konkurrensutsatta och att det finns en möjlighet att starta friskolor är en naturlig del av den kommunala skolans vardag i dag. Men i det här fallet är det för tidigt att säga hur det kommer att påverka kommunens utbildningar. Jag kan bara konstatera att det står andra aktörer fritt att starta friskolor.

undefined
"Att vi blir konkurrensutsatta och att det finns en möjlighet att starta friskolor är en naturlig del av den kommunala skolans vardag i dag", säger barn- och ungdomsnämndens ordförande i Linköping Elias Aguirre (S).

Ser du en risk för kommunens egna musikutbildningar?

– Det är för tidigt att säga.

Var förändringen ett misstag?

– Vi i kommunledningen har varit tydlig i den här frågan. Om vi hade haft laglig rätt att påverka hur en skola organiserar sina klasser så hade vi agerat. Det vi ser över nu är hur vi kommunicerar med skolorna och hur de kommunicerar med politiken kring förslag på förändringar, säger Elias Aguirre.

Karta: Folkungaskolan
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!