Beskedet kom på torsdagen. Profilklasserna på Folkungaskolans högstadium görs om till hösten. Det har skolledningen och rektorn Anna Dahlström beslutat. Profileleverna i årskurs sju ska alltså spridas ut över flera klasser istället för att gå i en och samma klass.
S+M-styret har tidigare, i ett kritiserat och uppmärksammat uttalande hos oss, ställt sig kritiska till skolledningens förslag. Ställningstagandet är detsamma, även efter det formella beslutet.
– Någonstans, utifrån hur det har kommunicerats från skolledningen, är jag inte förvånad över beslutet. Det är inte heller någon hemlighet vad vi i styret tycker, säger Niklas Borg när han tar en paus från ett sammanträde.
– Vi har förklarat motiven bakom vårt agerande. Vi är medvetna om att det är rektorns beslut att fatta men vi tycker att man borde titta på frågan ur ett bredare perspektiv då det påverkar Linköping i en större kontext. Vi i den politiska ledningen får stå till svars för alla beslut som fattas och då behöver vi uttrycka var vi står någonstans, fortsätter han.
Niklas Borg lyfter återigen kritik mot hur beslutsprocessen gått till.
– Hela den här processen har varit olycklig från kommunens sida. Tajmingen, att förändringen kommunicerades efter skolvalet, och att dialogen med den politiska ledningen inte har funnits. Även om beslut formellt ligger hos en tjänsteperson anser jag att man behöver känna av saker hos politiken som påverkar kommunen ur ett bredare perspektiv.
Hur tänker ni agera nu?
– Vi får titta på hur beslut kring våra profilklasser ska hanteras framöver, vilken delegation barn- och ungdomsnämnden ska ge och vilka legala begränsningar som finns. Det blir något att titta på för framtiden. Både jag och Kristina Edlund (S) kommer också att se till att vi har en dialog med ansvariga tjänstepersoner, säger Niklas Borg.
– Det här beslutet är givetvis väldigt tråkigt och någonstans är det ett misslyckande som kommun att vi inte har kunnat uppvisa en enad röst utåt, fortsätter han.
Kommer ni göra något för att försöka ändra beslutet?
– Det kan jag inte svara på i dag.
Även kommunstyrelsens ordförande Kristina Edlund (S) återkommer med en kommentar efter skolans beslut.
– Jag tycker det är olyckligt att man väljer att göra den här förändringen. Jag har all respekt för att man behöver se över hur fler elever ska må bra och klara skolan på ett hållbart sätt. Men våra musikklasser har funnits i över 40 år och har därför en särställning. Vi får titta på hur våra profilklasser ska hanteras framöver, säger hon.
När barn- och ungdomsnämnden tar en paus från sitt möte på torsdagen fångar vi ordföranden Elias Aguirre (S), som har ansvar för kommunens för- och grundskolor. Han kommenterar beskedet från Folkungaskolan så här:
– Vi har vänt och vridit på den här frågan mycket. Den är inte lätt. Vi har också försökt att utröna vilka handlingsmöjligheter vi har som nämnd men vi ser hittills inte att vi hittar något stöd för att vi har befogenheter att förändra beslutet. Anledningen är att skollagen är tydlig med att den inre organisationen på en skola ägs av rektorn. Därmed inte sagt att vi inte kommer att fortsätta att titta på det här. Redan vid nästa nämndsammanträde kommer vi att gå igenom juridiken.
– Det finns även anledning för oss att fundera på hur nämnden får information kring arbetet med profilklasserna. De är uppenbarligen viktiga för kommunen och invånarna, fortsätter Elias Aguirre.
Vad tycker du själv om beslutet?
– Jag har varit ute tidigare och kritiserat kommunikationen. Där har också skolan uttryckt en självkritik. Det finns anledning att förbättra det i framtiden.
Att ni i S+M-styret uttalade er i frågan och tog ställning, var det rätt eller fel?
– Det här är en fråga som väcker känslor åt alla håll och jag har full förståelse för att Niklas (Borg) och Kristina (Edlund) gick ut med ett uttalande som man gjorde, säger Elias Aguirre.
Oppositionspolitikern Cecilia Helber är ansvarig för skolfrågorna i partiet Linköpingslistan. Hon kommenterar dagens beslut med att LL har förtroende för tjänstepersonerna.
– Vi har sagt från början att vi inte tänker recensera rektorns beslut. Det är inte politikens uppgift. Vi förutsätter att tjänstepersonerna gör sitt jobb och vi har förtroende för dem. Men vi har också full respekt för att det rör upp mycket känslor, säger hon.
– Vi tycker att S+M-styrets förfarande är märkligt. Politiken har inte mandat att uttala sig. Vad blir då nästa steg? Ska vi uttala oss om alla ärenden som vi känner starkt för?, fortsätter hon.