100 elever drabbade när grundskola läggs ner

På onsdagen fick elever på Kunskapsskolan information om att skolan stängs ner.

Kunskapsskolan i Ekkällan i Linköping ska stängas. Beskedet till eleverna kom på onsdagen.

Kunskapsskolan i Ekkällan i Linköping ska stängas. Beskedet till eleverna kom på onsdagen.

Foto: Pelle Johansson

Linköping2023-10-11 10:20

Kunskapsskolan är en mellan- och högstadieskola i Ekkällan som drivs av Kunskapsskolan i Sverige AB. Skolan har ett 100-tal elever och cirka 20 anställda. När vi når skolans rektor Roberth Olsson bekräftar han informationen.

– Just nu kommer jag att fokusera på våra elever och vårdnadshavare och på vår personal, säger Roberth Olsson.

Han vill inte ge ytterligare några förklaringar eller information utan hänvisar till koncernens pressansvarige.

Sofi Klang är koncernens kommunikationschef. Beslutet är helt nytt och ledsamt för alla berörda, enligt henne.

– Våra medarbetare fick veta det här på måndagen och vårdnadshavare fick mejl med informationen på tisdagen. Rektorn vill ta hand om eleverna och medarbetarna. Det är ett beslut som koncernen inte ville ta, men som vi till slut var tvungna att göra. Vi har gjort allt för att göra skolan mer attraktiv och för att locka fler elever, men trots våra ansträngningar har vi inte lyckats. Vi har 102 elever i en skola som är byggd för 360 elever, säger Sofi Kling och fortsätter:

– Vi har sett en negativ trend under en längre period och att det finns allt färre grundskoleelever i hela Linköping. Vi ser inte att det är möjligt att vända trenden och vi har tagit ansvar för situationen. Det är svårt att driva en bra verksamhet på en så liten skola.

Vad händer nu?

– Alla elever kan gå klart det här läsåret på Kunskapsskolan och sedan ska man söka ny skola till hösten 2024. Vi ska göra allt för att det här läsåret blir så bra som möjligt. Medarbetarna erbjuds individuellt stöd och för var och en görs en omplaceringsutredning för att se om de kan vara aktuella för en ledig tjänst på en annan av våra skolor.

Enligt Sofi Klang påverkas inte Kunskapsskolans skolor i Motala och Norrköping av det här beslutet.

– Skolan i Motala är helt nyöppnad och har haft en väldigt positiv start, så där är vi optimistiska.

Anders Nilsson är lärare och Sveriges Lärares arbetsplatsombud på Kunskapsskolan. Han fick nedläggningsbeslutet på måndagen som alla andra medarbetare. 

– Vi försöker smälta nyheten. Vi ska göra vårt bästa för att ge våra elever en bra utbildning resten av året. Beslutet är så nytt att vi inte har hunnit prata med varandra. Vi har inte än haft ett fackligt möte, men det ska vi ha snart.

Kunskapsskolan ägs av Kunskapsskolan Education Sweden AB. Moderbolaget Kunskapsskolan Education är ett onoterat bolag som ägs av Peje Emilsson med familj och ledningen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!