Efter 12 år: Här är politikernas nya krav på maten

Ungefär 35 000 måltider serveras varje dag. Nu, tolv år sedan förra gången, uppdaterar Linköpings kommun kraven på maten i sina verksamheter – och inför tydliga mål.

Linköpings nuvarande kost- och måltidspolicy är daterad till 2011. Nu har politikerna klubbat nya krav på kommunens kostenhet.

Linköpings nuvarande kost- och måltidspolicy är daterad till 2011. Nu har politikerna klubbat nya krav på kommunens kostenhet.

Foto: Adam Wrafter

Linköping2023-06-15 05:00

Ett av kommunens alla dokument, som styr arbetet i verksamheterna, är kost- och måltidspolicyn. Här pekar politikerna ut en vilja, ställer krav och ger direktiv som präglar måltiderna ute på Linköpings skolor och äldreboenden. Dokumentet har inte uppdaterats sedan 2011 – inte förrän nu. Under tisdagen klubbade kommunfullmäktige (kf) en helt ny kost- och måltidspolicy, med flera tydliga krav.

undefined
Under tisdagen sammanträdde Linköpings kommunfullmäktige för att bland annat fatta beslut om kommunens nya policy.

I policyn från 2011 finns inga procentsatser. Nu, med den nya policyn, ska kostenheten bland annat sträva efter att 100 procent av kött, ost, mejerier och ägg kommer från Sverige. 80 procent av alla inköpta livsmedel ska vara producerade av svenska råvaror och minst 50 procent ska vara lokalproducerade. 30 procent av maten, räknat i kronor, ska vara ekologiskt producerad.

Utöver det är direktiven bland annat att frukter, grönsaker och rotfrukter ska köpas in efter säsong och att viltkött ska serveras när tillgången är tillräcklig.

En arbetsgrupp, innehållande representanter från de partier som satt i kf förra mandatperioden, har tagit fram den slutgiltiga versionen av policyn. Mycket grundar sig på den regionala livsmedelsstrategin för Östergötland.

– Vi diskuterade procentsatserna om närodlat och svenskproducerat mycket och landade i ett kompletterande mål om att 100 procent av köttet och mejerierna ska vara svenskt. Vi var mest oense om det ekologiska, sa Linnéa Jägestedt (M), arbetsgruppens ordförande, när policyn skulle klubbas av kommunfullmäktige.

undefined
Linnéa Jägestedt (M) har varit ordförande i den arbetsgrupp, innehållande flera partirepresentanter, som har tagit fram den slutgiltiga versionen av kommunens nya kost- och måltidspolicy.

Många av Linköpings partier konstaterar de inte är helt nöjda med policyn men att resultatet är en kompromiss som de kan ställa sig bakom. Sverigedemokraterna ville bland annat ha ett direktiv om 20 procent viltkött men också förbud mot ritualslaktat kött och insekter som livsmedel.

– Inom EU är ett antal insektsarter tillåtna men Linköpings barn och äldre ska inte behöva bekymra sig för att de används i kommunens måltider, sa SD:s Patrik Westlund.

– Det finns inga möjligheter för att ritualslaktat kött ska serveras i dag, så ert yrkande är bara populistiskt, kontrade Linnéa Jägestedt.

Enligt kommunens nya måltidspolicy serveras ungefär 35 000 måltider dagligen i Linköpings förskolor, skolor, äldreomsorg och fritidsverksamhet. Åsa Kullberg är kommunens kostchef.

– Jag tycker att de nya målen är kloka och bra. Mycket av det gör vi redan i dag. Vi har ungefär 96–97 procent svenska animalier. Samtidigt tycker jag att det är bra att det är strävansmål – framförallt när omvärlden ser så osäker ut med inflation och ökade livsmedelskostnader, säger hon och fortsätter:

– Man behöver göra en sammanvägning. Man kan inte ha 100 procent svenskt, närproducerat och ekologiskt, utan man måste hitta en balanserad mix. Det tycker jag att kommunen gjort.

undefined
Kommunens kostchef Åsa Kullberg tycker att de nya målen är bra och balanserade. "Inget är omöjligt", säger hon.

Finns det inte en risk med strävansmål att de inte behöver nås?

– Absolut, om man inte har ambitionen. Jag tänker att alla människor vill vara glada och stolta över det man gör på jobbet om dagarna. Vi vet att våra matgäster vill att det ska vara bra livsmedel med bra kvalité.

Känner du att kraven och utmaningarna ökar för er?

– Till delar kanske det kan vara så men jag tänker ändå att de är realistiska. Ingenting är omöjligt.

– Samtidigt har vi alltid, som offentlig verksamhet, en utmaning i att förhålla oss till Lagen om offentlig upphandling (LOU). Vi får förhålla oss till lagen när vi ställer krav och allt har vi inte rådighet över själva, fortsätter Åsa Kullberg.

Mer om kommunfullmäktige

Under tisdagens kommunfullmäktige i Linköping klubbades också detaljplanen för Berga äng, som ska möjliggöra mellan 800 och 900 bostäder. Även fastighetsköpet på Stångebro-området, som ska möjliggöra en ny multihall fick grönt ljus. Utöver det debatterades de nya avgifterna vid kommunens kulturskola mycket. Familjer som har en månadsinkomst som är lägre än 26 250 kronor kommer att få en sänkt avgift med ungefär 80 procent framöver medan resterande familjer får en höjning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!