Planen gick i stöpet – nu köper kommunen fastigheten

För 115 miljoner kronor köper Linköpings kommun den fastighet där den försenade multihallen är planerad. Orsaken är att den ursprungliga planen inte längre har stöd i lagen.

Här, på den obebyggda marken, är Linköpings nya multihall tänkt att byggas. Nu är planen att det istället är kommunala bolaget Lejonfastigheter som ska ansvara för byggnationen.

Här, på den obebyggda marken, är Linköpings nya multihall tänkt att byggas. Nu är planen att det istället är kommunala bolaget Lejonfastigheter som ska ansvara för byggnationen.

Foto: Peter Calén

Linköping2023-06-11 17:00

Behovet av idrottshallar, både för Linköpings föreningsliv och skolor, är stort. En möjlig lösning på detta har länge varit en ny multihall på Stångebro-området – några hundra meter nordost om Saab arena. Tanken var att fastighetsägaren Corem AB skulle bygga, äga och hyra ut den nya multihallen till kommunen. En detaljplan var så gott som klar och hallens färdigställande planerades till 2025 – men planarbetet pausades och projektet tog en ny riktning.

undefined
För att möjliggöra byggnationen av en multihall köper kommunen loss en fastighet på Stångebro, innehållande en stor kontorsbyggnad, för 115 miljoner kronor.

– Under förra mandatperioden förde vi en dialog med företaget som var intresserat av att bygga och äga multihallen på sin mark. Vi, tillsammans med Sveriges kommuner och regioner (SKR), undersökte upphandlingsreglerna och kom fram till att förfarandet kunde rymmas inom Lagen om offentlig upphandling (LOU), säger kommunstyrelsens vice ordförande Niklas Borg (M) och fortsätter:

– Men under resans gång ändrades rättspraxis utifrån ett antal domar som kom, där bland annat Polismyndigheten fick backning på ett liknande förfarande. Utifrån det inledde vi istället en diskussion om att förvärva fastigheten.

De nya förutsättningarna gjorde att multihallen försenades ytterligare.

Hur försenad är den egentligen i dagsläget?

– Vi la, under förra mandatperioden, in en kostnad för multihallen i budgeten från och med 2025. Det kan vi konstatera inte kommer att hända nu. Det är väl snarare 2026 eller 2027 som är realistiskt och det är också en av anledningarna till att vi valde att hyra idrottshallarna på Collegium, säger Niklas Borg.

undefined
S+M-styret, med Niklas Borg och Kristina Edlund, fick stöd av flera andra partier på kommunstyrelsens sammanträde under onsdagen. Fastighetsköpet har fått grönt ljus.

Vid kommunstyrelsens (ks) sammanträde under onsdagen valde politikerna att ge grönt ljus åt fastighetsaffären. Förutom den obebyggda marken, där multihallen är planerad, inkluderas också en stor kontorsbyggnad. Här huserar bland annat säkerhetsföretaget Verisure. Slutnotan landar på 115 miljoner kronor och finansieras framförallt genom att det kommunala bolaget ResMex (Resecentrum mark och exploatering) utökar sina lån med 90 miljoner kronor. Planen är att Lejonfastigheter köper den obebyggda marken av ResMex för att sedan ansvara för byggnationen av multihallen.

Hur motiveras ökade lån med tanke på ränteläget?

– Upplåningen sker via Stadshus AB som har fördelaktiga räntebindningar med låg ränta. Kapitalkostnaderna och driften belastar inte ResMex eftersom det finns hyresgäster i fastigheten, säger Niklas Borg.

Linköpingslistans ledamot i ks Michael Cocozza var på flera sätt kritisk till affären. Dels ansåg han att beslutsunderlaget var "på tok för tunt" – men han presenterade också ett helt nytt förslag för multihallen.

– Vem kommer på att bygga en multihall på någon annans mark när man själv sitter med lämplig mark i området? Anders Ljungstedts gymnasium (ALG) är en problemskola och vi borde nyttja det här tillfället med multihallen till att styra upp och satsa på skolan genom att bygga multihallen där. Innan vi fattar ett sånt här beslut bör vi ta med ALG i sammanhanget, sa LL-politikern.

undefined
Michael Cocozza (LL) är kritisk till fastighetsaffären och anser att kommunen bör ta med Anders Ljungstedts gymnasium i sammanhanget. Han anser att kommunen bör satsa på skolan och bygga multihallen där.

I ett nämndinitiativ (ett förslag till kommunstyrelsen) föreslår Michael Cocozza att ett antal enplansbyggnader rivs vid ALG för att ge plats åt den nya multihallen. Han menar också att lösningen har stöd i gällande detaljplan och att det skulle innebära en kostnadsbesparing för kommunen jämfört med fastighetsköpet.

Miljöpartiet stöttade LL:s förslag. S+M-styret gjorde det inte.

– Min känsla är att planeringsprocesser tar lång tid och det ska man ha respekt för. Om man kopplar ihop multihallen med ALG:s framtid, som är en fråga som lär ta lång tid att landa i, är det garanterat att multihallen skjuts fram ett antal år. Det tror jag inte att någon vinner på, sa ks-ledamoten Elias Aguirre (S).

undefined
I kontorsbyggnaden finns bland annat Verisure som hyresgäst.

Enligt kommunens idrottsutvecklingschef Andreas Hagström innebär fastighetsaffären med Corem AB att detaljplanearbetet kan återupptas.

– Detaljplanen ska ut på granskning under hösten och jag skulle gissa att detaljplanen har vunnit laga kraft någonstans runt årsskiftet. Parallellt med detta kommer ett planprogram påbörjas där vi kollar på exakt vad som ska byggas och på vilket sätt det ska gå till. I samband med det görs också en kostnadskalkyl, säger idrottsutvecklingschefen och fortsätter:

– Om allt går som det ska, utan några problem, kan jag tänka mig att projekteringen av hallen kan starta efter årsskiftet 2023/2024. Sedan bedömer jag att den som absolut tidigast kan stå klart i början av 2027.

Multihallen

"Behovet av multisporthall är stort i kommunen och i föreslagen detaljplan (för fastigheten som kommunen köper) möjliggörs en ny byggnad i fem våningar för besöksanläggning, centrumverksamhet och kontor. Den nya byggnaden föreslås ligga inom den östra delen av fastigheten Paletten 1. Förslaget innehåller fem matchplaner och har möjlighet att ta emot cirka 4 000 besökare".

Källa: www.linkoping.se

Karta: Paletten 1, Linköping
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!