Kulturskoleavgiften sänks för familjer med låg inkomst

Linköpings kommun sänker avgifterna i kulturskolan kraftigt för familjer som har en månadsinkomst lägre än 26 250 kronor. Samtidigt höjs avgifterna för alla andra.

Lotta Bäckman (S) är sedan årsskiftet ordförande i kultur- och fritidsnämnden. Nu sänker nämnden Kulturskolans avgifter för familjerna med lägst inkomster. En förändring som påbörjades under förra mandatperioden.

Lotta Bäckman (S) är sedan årsskiftet ordförande i kultur- och fritidsnämnden. Nu sänker nämnden Kulturskolans avgifter för familjerna med lägst inkomster. En förändring som påbörjades under förra mandatperioden.

Foto: Dennis Petersson

Linköping2023-02-16 11:00

Under förra mandatperioden, när den forna alliansen styrde kommunen, fick kultur- och fritidsförvaltningen i uppdrag att ta fram en modell för så kallad inkomstrelaterad terminsavgift. Tanken var att avgifterna i kulturskolan skulle variera beroende på vilken månadsinkomst elevens familj har. I veckan förväntas politikerna ge grönt ljus åt den nya modellen – som ska träda i kraft till hösten.

undefined
I dag finns det cirka 3 000 elevplatser på Linköpings kulturskola. Bedömningen är att den reducerade terminavgiften kan bli aktuell för cirka fem procent av skolans elever.

Modellen innebär att elever, vars familj har en månadsinkomst på mindre än 26 250 kronor, får sin terminsavgift reducerad med ungefär 80 procent. För att finansiera detta höjs avgifterna för övriga familjer – med mellan 20 och 30 kronor i månaden. Den ordinarie terminsavgiften för en elev som spelar ett instrument i kulturskolan höjs från 850 till 880 kronor. Det reducerade priset är 200 kronor.

– Vi gör det här för att alla barn ska få samma chans att prova instrument, sjunga och dansa. Tyvärr ser det inte ut så i dag och ett av hindren är ekonomin – alltså terminsavgiften, säger kultur- och fritidsnämndens ordförande Lotta Bäckman (S).

undefined
I Skäggetorp och Berga finns det ett projekt som heter Kulturpuls, som innebär att elever får testa på musik kostnadsfritt i skolan. "När det är dags att gå över till kulturskolan har vi sett att många faller ifrån", säger Lotta Bäckman (S), ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

Det finns cirka 3 000 elevplatser i Linköpings kulturskola och merparten av deltagarna är mellan 6 och 19 år gamla. Kommunens bedömning är att fem procent av eleverna skulle beröras av den reducerade avgiften.

– Om det visar sig att de leder till att vi får en enorm kö, och att vi behöver utöka verksamheten, är det ingen som blir gladare än jag, säger Lotta Bäckman.

Finns det inte en risk att den nya modellen gör det tuffare för de familjer som hamnar strax över gränsen?

– Jo, och så är det alltid när man gör den här typen av riktade insatser men vi tycker att det är värt det. Det här är ett första steg och vi tror att avgiftssänkningen, och en bättre marknadsföring, kan ge bra resultat.

Vad är nästa steg?

– Vi vill att barn ska ha en meningsfull fritid och den är inte rättvist fördelad i dag. Vi testar det här nu och ser vad som händer.

undefined
Liselotte Fager, gruppledare för Kristdemokraterna, meddelar att partiet kommer att rösta emot förslaget. Anledningen är att de anser att det strider mot barnkonventionen. "Vi tycker att svensk lag måste följas", säger hon.

Liselotte Fager, KD:s gruppledare, är positiv till att barn som lever i ekonomisk utsatthet får möjlighet till en meningfull fritid. Trots det kommer partiet att rösta emot förslaget.

– Barnkonventionen, som är lag sedan några år tillbaka, är tydlig med att alla barn har rätt att behandlas lika, oberoende av föräldrarnas ekonomiska förutsättningar. Det är hög tid att börja tillämpa barnkonventionen som en självklarhet i alla beslut vi fattar.

Karta: Kulturskolan, Linköping
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!