Från förfall till prakt– gruvlave i Bersbo räddad

Med kunskap, hantverk och tid går det att rädda historiska industriminnen. Gruvlaven över Adelswärds schakt i Bersbo som nästan var utdömd står på stadiga stolpar igen och återfår sin forna glans.

Byggställningen vid gruvlaven kan snart plockas ner.

Byggställningen vid gruvlaven kan snart plockas ner.

Foto: Lotta Willsäter

Åtvidaberg2022-04-02 19:25

Timmermannen Gunnar Zackrisson vinkar från toppen av gruvlaven. "Kom upp", ropar han.

Laven är 18 meter hög och står över ett gruvschakt på sådär 360 meters djup. Förr klättrade gruvarbetare på stege för att nå toppen och smörja vajrar till de två linhjulen på taket. Nu står en ordentlig byggställning med trappsteg på lavens baksida. 

undefined
Byggställningen vid gruvlaven kan snart plockas ner.

I höjd med talltopparna når man taket. Gunnar Zackrisson erbjuder en fast hand för ett litet språng till taket. 

– Det är säkert, försäkrar han. 

undefined
Få har möjlighet att se Bersbo så här från ovan. Utsikten är mot Missmyra till.

Annat var det när hans far, byggnadsvårdaren Per Zackrisson kom till Bersbo 2014 för att göra en förundersökning av möjligheterna att restaurera laven som byggdes 1901– 1902. 

De stolpar och snedsträvor som håller konstruktionen uppe var i dåligt skick.

– Fyra av åtta nådde inte marken. Träet var nedruttnat, säger Per Zackrisson som också tagit sig upp till toppen av laven.

De två linhjulen på taket väger vardera 800 kilo.

– Jag var rädd att de skulle ramla ner, säger Gunnar Zackrisson. 

undefined
Timmermannen Gunnar Zackrisson är trygg uppe på toppen av laven över Adelswärdska schaktet. Han vet att stolpar och snedsträvor nu håller konstruktionen uppe.

Förundersökningen gav ett par besked: "Det går, det är svårt, det är bråttom och det kommer kosta mycket pengar", återger Carina Jarhall, ordförande i föreningen Bersbo Koppargruvor som lett arbetet och sökt både statliga och privata medel för att genomföra räddningen av laven.

undefined
Byggnadsvårdaren Per Zackrisson bedömde 2014 att det var möjligt att rädda laven över Adelswärds schakt. Han fick rätt.

Gunnar Zackrisson kom till Bersbo 2019. Sedan dess har han i omgångar, oftast ensam, lagt sina hantverkshänder över laven. 

– Det största arbetet har varit att skarva ihop stolparna, säger han. 

undefined
Laven över Adelswärdska schaktet i Bersbo är 18 meter hög och står över ett gruvhål som är omkring 360 meter djupt. På toppen, syns timmermannen Gunnar Zackrisson från Svensk Byggtraditon som sedan 2019 arbetat i Bersbo.

Nu står på toppen av sitt arbetsverk. Laven som ritades av arkitekt Carl Westman, som även ritat Karolinska sjukhuset och rådhuset i Stockholm, är säkrad och klädd i nya spån. Linhjulen som togs ner med mobilkran är åter på toppen. Fönstren är hela och ramarna vitmålade. 

Gunnar Zackrisson gör mina sista arbetsdagar i Bersbo. Han har nyligen fått upp nya balustrader, de dekorativa räckena på toppen och sätter plank med bokstäver på två av balustradernas utsidor.

undefined
Det står åter Adelswärds schakt på den yngsta av de två gruvlavarna i Bersbo. Efter åtta år av undersökningar och restaurering är arbetet snart klart. Laven var under många är täckt med en trasig presenning och stod på ruttnande stolar. Nu är den räddad.

– Det blir kronan på verket, säger han nöjt.

Med det återställs laven till sitt ursprung. Då, när baron Theodor Adelswärd lät öppna schaktet i ett av de sista försöken att få upp kopparmalm i Bersbo, bar sidorna texten: "Adelswärds schakt". Nu kommer texten åter.

Ett koppartecken ska pryda framsidans balustrad. Kanske kommer det upp i samband med invigning av laven, som väntas ske under året.

undefined
Laven har klätts i nya spån.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!