– Vi är jätteglada, säger Carina Jarhall i föreningen Bersbo Koppargruvor.
Nästan på dagen fyra år efter att föreningen bildades, med ambitionen att rädda gruvlaven, kommer ett efterlängtat besked. Riksantikvarieämbetet bidrar genom länsstyrelsen med 767 000 kronor, som tillsammans med egenfinansiering ska räcka till en utvändig restaurering. Det ska rädda laven undan fortsatt förfall.
– Helt fantastiskt, säger Carina Jarhall som tillsammans med övriga i föreningen hittills arbetat hårt och målmedvetet.
Nu återstår ett riktigt tungt arbete.
I beslutet om bidrag anger länsstyrelsen att arbetet måste påbörjas senast i februari 2019 och vara slutfört i september 2020. Bidraget ska användas till fönsterrenovering, borttagande av linhjul och stativ, reparation av rötskadade stolpar, mellanbjälklag, tak, fasadrenovering och återmontering av linhjul och stativ på taket. I bidraget ingår också antikvarisk medverkan.
– Vi har en jätteprocess framför oss och ska ta fram en arbetsplan tillsammans med vår entreprenör.
Det Adelswärdska schaktet togs upp år 1900, under ett av de sista försöken att få upp mer kopparmalm i Bersbo. Laven byggdes 1901–1902 och är ritad av arkitekten Carl Westman på uppdrag av baron Theodor Adelswärd. Wessman var känd som upphovsman till Karolinska sjukhuset och rådhuset i Stockholm, men står också bakom ritningar till egnahem i Åtvidaberg
Länsstyrelsen motiverar sitt beslut med att laven har höga kulturhistoriska värden, både arkitektoniska och arbetarhistoriska, eftersom den varit en del av Bersbo gruvsamhälle där gruvhål, varphögar, arbetarbostäder, maskinhus, lavar och kruthällar ingått för brytningen av kopparmalm.
Länsstyrelsen påpekar i sin motivering också att kopplad till Bersbo och dess historia är en av Sveriges första järnvägar, anlagd för transporten av kopparmalm 1856.
Föreningen Bersbo Koppargruvors ansökan om statliga bidrag var mera omfattande än utvändig renovering. Planerna att laven ska kunna användas även invändigt finns kvar.
– Med en utvändig renovering öppnas möjligheter. Ambitionen är att laven inte bara ska vara ett monument, den ska vara ett besöksmål, säger Carina Jarhall som ser framför sig att laven kommer knyta samman bygden.
En chans att se både laven och ta del av aktiviteter ges den 3 juni då trädgårdsdagen Bersbogrönt arrangeras.