Rimligt att personalen deltar vid utbildningar

Vi planerar att genomföra den här personaldagen med omtanke och omsorg om vår personal, skriver Cecilia Burenby, kommunstyrelsens ordförande och Lars-Åke Pettersson, oppositionsråd.

Att hålla en högre hygiennivå inom vård och omsorg är ett bra beslut för både vårdmottagare och personal, eftersom vi där har särskilt smitt- och sjukdomskänsliga personer, samt ett tufft bemanningsläge, skriver kommunstyrelsens ordförande.

Att hålla en högre hygiennivå inom vård och omsorg är ett bra beslut för både vårdmottagare och personal, eftersom vi där har särskilt smitt- och sjukdomskänsliga personer, samt ett tufft bemanningsläge, skriver kommunstyrelsens ordförande.

Foto: Daniel Cannervik/Mostphotos

Insändare2022-11-14 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på "Har Mjölby kommun glömt att pandemin inte är över?" (21/10) "Mjölby kommun borde tänka om med personalkonferensen" (25/10) och "Är detta tacken som vårdpersonalen får?" (29/10): 

Självklart har vi förståelse för att några känner oro för att våra personaldagar innebär en viss risk att smittsamma virus, bland annat olika varianter av coronaviruset, sprids mellan deltagarna. 

Ute i samhället har vi i dag inga restriktioner då covid inte längre är klassad som en samhällsfarlig smitta. De flesta invånare är vaccinerade i olika grad. Det betyder förstås inte att man kan vara säker på att inte bli smittad, i mataffären, på bussen, på hockeymatchen och så vidare. Hygien och eget ansvar är fortfarande viktigt. 

Att hålla en högre hygiennivå inom vård och omsorg är ett bra beslut för både vårdmottagare och personal, eftersom vi där har särskilt smitt- och sjukdomskänsliga personer, samt ett tufft bemanningsläge. Men samtidigt kan vi inte hindra personalen från att leva ett normalt liv utanför arbetet. Det är helt okej att åka på skidsemester med after ski, eller att gå på teater, eller dans. Blir man sjuk stannar man hemma och testar sig. Så måste vi förhålla oss som arbetsgivare.

Vi tycker att det är rimligt att begära att personalen deltar vid informationsdagar och utbildningar som leder verksamheten framåt. 

De som av medicinska skäl inte har vaccinerat sig, har naturligtvis eget ansvar för att skydda sig och andra mot smitta och kan i dialog med sin närmaste chef undantas från obligatoriet. 

Vi planerar att genomföra den här personaldagen med omtanke och omsorg om vår personal. Vi vidtar de säkerhetsåtgärder som är påkallade av Folkhälsomyndigheten. Vi fördelar personalen på fem tillfällen så att det aldrig är mer än 500 personer samtidigt. I respektive verksamhet tar man höjd för att arbetet ska fortlöpa med kvalitet. 

Vi vill visa hela personalen vår uppskattning genom att bjuda alla till en festlig sammankomst med bra upplevelser och samling kring en ny vision om Mjölby kommuns utveckling. Vi hoppas innerligt att insändarskribenterna och alla våra cirka 2 300 medarbetare kan se värdet i att delta. Varmt välkomna att vara en aktiv del i Mjölbys framtid!