Svar på nyhetsartiklarna "Larmet: Skolsituationen har urartat – med våld och kaos" (5/1) och "Skolledningen bekräftar våldet – hittat många brister på skolan" (5/1):
Heder åt Correns reportrar Zenaida Hadzimahovic och Agnes Ganestål som har gjort ett mycket gott arbete i reportagen om situationen på Vist skola. Kaos och lärarflykt. De har hört olika sidor enligt journalistiska principer. Talat med frustrerade lärare och skolledning som svarar att man gör vad man kan för att stävja oron i klassrummet.
Det ska sägas att inte alla skolor har problem. Men larmrapporterna visar ändå på att något är fel.
Några säger: Det är föräldrarnas fel/ansvar att ungarna beter sig som de gör. Det är klart att föräldrar har ett ansvar! Om detta skriver professor Johnny Ludvigsson förtjänstfullt i Corren den 13 januari.
Men tyvärr handlar det nog också om ett systemfel. Vilket stöd har lärare och skolledare i skollagen när det gäller att hantera den situation som uppstår när till exempel en elev hotar andra elever och till och med tar till våld – mot elever eller lärare?
För fyra år sedan slog två lärare i Linköping larm om den svåra situationen i några av stadens grundskolor i en artikel i Corren. Den dåvarande skolministern Anna Ekström inbjöds till Linköping för att få en bild av situationen. Hon och dåvarande statsministern Stefan Löfven deltog i ett digitalt möte med de två lärarna som framhöll att föräldrar och skola måste samarbeta för en trygg skola.
I den nationella plan för ökad trygghet och studiero som hon sedan presenterade vid en pressträff nämndes vikten av att samarbeta med föräldrarna. Men utbildningsdepartementet ville inte fastslå exakt hur samverkan skulle bli bättre, även om det nämndes i planen att skolan bland annat ska informera vårdnadshavaren om de ordningsregler som finns på skolan. Regeringen lade även fram vissa förslag till ändring i skollagen för att tydliggöra vilka befogenheter lärarna har när våldsamma situationer uppstår i skolan. Enligt förslaget till lagändring får läraren "befogenhet att ingripa fysiskt för att avvärja våld, kränkningar eller andra ordningsstörningar." (Artikel i ÖC 21-05-20)
Vad hände med förslagen?
Skärp er politiker! Se över skollagstiftningen och ge lärare och skolledningar tillbaka den auktoritet de en gång hade. Detta är en viktig och engagerad yrkesgrupp som förtjänar allt stöd i sitt svåra arbete.
Vi vill inte ha tillbaka den skola där Caligula regerade! Se gärna filmen "Hets" från 1944 med Stig Järrel i rollen som den sadistiske latinlektorn Caligula. Den gav upphov till en intensiv skoldebatt.
Tillsätt en nationell krisgrupp nu.