En utmärkt väg till fler behöriga lärare

Debatt2022-03-28 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på "Politikerna måste angripa orsaken till lärarbristen" (16/3), "Vi ser mer långsiktigt på problemet" (22/3), samt insändarna "Utbildning är väl inte så viktigt, egentligen?" (11/3) och  "Goda skäl att eftersträva legitimerade lärare" (17/3):

En bra skola med duktiga lärare och bra undervisning är nåt av det viktigaste vi som samhälle kan satsa på. Det finns gott om problem i skolan och många skolfrågor som är angelägna att diskutera, bland annat bristande arbetsmiljö för både elever och lärare, brist på läromedel och bristen på speciallärare. Det är bara att beklaga att kommunalrådet Wennergren i stället väljer att debattera lärarlegitimation och att Liljegren, "Legitimerad" och "Bekymrad förälder" väljer att hänga på henne i detta.

För Centerpartiet är behöriga lärare viktigt. Skolan är dock helt beroende av vikarier och kommer under lång tid framöver vara det. Vikarierna är sällan behöriga. Allt för få väljer att utbilda sig till lärare genom att gå universitetens lärarprogram. Även om det skulle bli ansökningsstorm till hösten så löser det inte den bristen på behöriga lärare som vi har i skolan nu och framgent.

En lärares ämneskompetens är en viktig faktor för undervisningens kvalitet och elevernas lärande. En universitetsutbildning inom relevanta ämnen är självklart en bra grund att bygga vidare på med kompletterande pedagogisk utbildning (KPU) för att bli legitimerad lärare. En naturvetare som läst 90 högskolepoäng fysik och 90 poäng matematik kan självklart bli en utmärkt fysik- och matematiklärare. För att lösa bristen på lärare är det viktigt att vi välkomnar ämneskompetenta vikarier i våra skolor och erbjuder bra villkor och goda möjligheter att läsa in KPU. Det är en utmärkt väg till fler behöriga lärare i skolan.

Vi behöver absolut diskutera orsakerna till de problem vi har i skolan, så som lärares arbetsmiljö och -belastning, svaga kunskapsresultat och hög andel skolmisslyckanden. Att dessa problem förvärrats sedan legitimationskravet infördes betyder inte att det finns ett orsakssamband men är en stark indikator att legitimationskravet inte ensamt kommer ta oss ur dessa problem.