Liberalerna ser mer långsiktigt på problemet

Debatt2022-03-22 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på "Lärarlegitimationskravet löser inte lärarbristen" (8/3):

Vi är helt överens om att lärarbristen är ett faktum och att det behöver göras stora satsningar. Men vi är däremot inte överens om de snabba och kortsiktiga lösningar som Centerpartiet förespråkar, att tillåta längre anställningar för obehöriga lärare och ge dem rätt att sätta betyg. 

Ni pratar om obehöriga vikariers rätt att få undervisa och ger oss en lektion i vad som menas med obehöriga. Men då har ni verkligen inte förstått vad det här handlar om. Vi ser inga problem med kortare vikariat för de som genomgår utbildning om det finns behov av det. Vad ni vill göra är att frångå Skollagens skrivningar om anställningar. ”Endast den som har legitimation får anställas som lärare eller förskollärare i skolväsendet utan tidsbegränsning.” 

Vi Liberaler ser mer långsiktigt på problemet och med den erfarenhet jag har från skolvärlden vore era förslag som att gå tillbaka till den tid då läraryrkets status var på nedgång och så också skolresultaten. Sedan vi Liberaler införde legitimationen har ansökningarna till lärarutbildningarna ökat men inte tillräckligt för att täcka behovet. Men med de kortsiktiga lösningar som Centerpartiet föreslår finns en stor risk att de återigen kommer att minska och de är enligt min uppfattning en ren förolämpning mot landets lärarkår och visar prov på en ytlig kunskapssyn. Ni vill också ha fler fristående lärarutbildningar. Är det en marknadslösning som ni nu tror kommer att lösa problemet med lärarbristen?

För oss Liberaler är detta inte endast en fråga om läraryrkets status utan också en fråga om alla elevers rätt till välutbildade och behöriga lärare. Något annat vore för oss Liberaler otänkbart. 

Vår erfarenhet visar att vi måste jobba långsiktigt. Inget hattande hit och dit med förslag på snabba lösningar. Det är heller inget som förespråkas av lärarfacken eller lärosäten. Lärare skall vara lärare. Vi behöver satsa på förbättrade arbetsvillkor, det vill säga avlasta lärarna från det som inte är undervisning. Heltidsmentorer som vi infört i Linköping har visat sig vara framgångsrikt och lärarna upplever att de blivit avlastade. Vi behöver även satsa på höjda lärarlöner. Det skall löna sig att utbilda sig till lärare. 

Jag tänker här inte gå in på om Centerpartiets resonemang skulle användas inom andra yrken. Det har ”Legitimerad” gjort på ett utmärkt sätt i tidigare insändare. Men jag ser inte fram emot att bli opererad av läkare utan legitimation.