LFC säger upp – och ska banta

Nu vidtar Linköpings FC åtgärder för att rädda ekonomin. En person på kansliet sägs upp – och spelarbudgeten sänks inför hösten.

28 maj 2019 21:00

– Som ordförande kommer jag aldrig vara med om att vi äventyrar elitlicensen. Samtidigt måste vi se till att ha ett slagkraftigt lag och det ska vi ha i höst också, säger ordföranden Paul Lindvall till Sporten.

Som vi berättat tidigare är allsvenska toppklubben, efter tuffa minusåret 2018, i ett ekonomiskt utsatt läge och på måndagens styrelsemöte togs beslut om kostnadsreduceringar för att kunna klara vinstkravet på minst 1,3 miljoner för 2019. LÄS MER: LFC måste sparar – för att klara miljonkravet

LÄS MER: LFC gör miljonförlust: "Det är tråkigt"

Linus Thid, som haft en administrativ tjänst som kansli- och evenemangsansvarig, sägs upp och får lämna jobbet i sommar. Därmed blir den tunna organisationen än mer slimmad.

– Tyvärr en åtgärd som är nödvändig för att vi kortsiktigt ska säkerställa ekonomin, säger Paul Lindvall.

Det ska även göras en "försiktig reducering av spelarbudgeten". Lindvall vill inte gå in på exakta detaljer, men det är redan klart att amerikanska backen Julia Ashley lämnar. Samtidigt tillkommer Nilla Fischer, vilket gör att numerären blir densamma.

Just nu.

– Fotbollen är vår kärnverksamhet och jag kan garantera att vi ska ha ett riktigt bra lag som konkurrerar om guldet. Vi ska fortsatt se vad vi kan göra och Ann-Sofie (Brehmer Hjertstedt, klubbdirektören) får ta en diskussion med Olof (Unogård, tränaren), säger Lindvall.

Men säg att någon spelare lämnar efter VM – då tar ni inte in någon annan?

– Så skulle det kunna vara. Men så långt har vi inte kommit än. Vi får se vad som händer.

Hur orolig är du?

– Det är ett tufft och allvarligt läge, men vi kommer att klara det. Något annat finns inte.

LÄS MER: Nye LFC-ordföranden om sitt uppdrag

Så sent om under måndagen öppnade Kosovare Asllani för att hon kan tänka sig en ny sväng utomlands. Landslagsstjärnan uttryckte också besvikelse över att damallsvenskan och LFC inte gjort och gör tillräckligt för att marknadsföra henne och övriga profiler.

Paul Lindvall om kritiken:

– Delen med att det inte centralt görs tillräckligt för att öka intresset och dra in mer pengar är vi överens om. Däremot att vi inte skulle ha exponerat henne. . . det tycker jag är helt fel.

På grund av det negativa egna kapitalet är LFC under så kallat kontrollår och har skickat in en reviderad budget till förbundets licensnämnd.

Utöver besparingarna behöver även intäktssidan ökas och där kommer att bjudas in till möten för att vädja om mer hjälp från sponsorer.

– Vi har också påbörjat en genomlysning och ett större strategiarbete för hur vi ska gå vidare och arbeta i framtiden, säger LFC-basen.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Per Bergsten