LFC gör miljonförlust: "Det är tråkigt"

Linköpings FC redovisar en brakförlust för verksamhetsåret 2018. Klubben går back med drygt 1,4 miljoner kronor. "Det är tråkigt att det blivit som det blivit, men jag är ändå positiv inför framtiden", säger ordföranden Paul Lindvall.

12 mars 2019 07:27

Den allsvenska toppklubben hade årsmöte under måndagskvällen och de dystra siffrorna redovisades där. Paul Lindvall, som valdes till ordförande under ett extra årsmöte i november, har tidigare sagt till Sporten att förlusten kommer landa på ungefär 700 000 kr. Nu blev det mer än dubbelt så mycket. En av anledningarna är de kostnader som uppstått kring tidigare tränarna Marcus Walfridson och Kim Björkegren samt de sena värvningarna av dyra utländska spelare i höstas. En annan anledning är att LFC har valt att lägga en del intäkter på nuvarande år istället för på 2018.

– Vi hade kunnat redovisa ett underskott på runt miljonen, men nu valde vi den här vägen. Det var exempelvis en del avtal som skrevs och pengar som kom in i december som inte är med här, säger Paul Lindvall.

2017 gjorde LFC en liten vinst på drygt 50 000 kr och det egna kapitalet nådde för första gången över 100 000 kr. Nu är allt det borta – med marginal. Kommande budget är lagd och beräknas ge ett överskott på ungefär 1,3 miljoner och ska på så vis återställa det mesta av underskottet.

– Vi lägger ingen glädjebudget. I år kommer vi bland annat få ersättning för de spelare som är iväg med landslaget, de pengarna fanns inte förra året. Jag hoppas också vi kan öka vårt publiksnitt nu när vi har ett så spännande lag. En fråga jag kommer driva är att de medel som elitfotboll dam jobbat fram på ett bra sätt ska gå direkt till klubbarna istället för att hanteras centralt, säger Paul Lindvall.

Hur tog medlemmarna beskedet om det stora tappet?

– Många gillade att vi är öppna och ger tydlig information om läget. Vi är ingen klubb som döljer något.

Vad säger du själv?

– Det är klart att jag hellre sett ett överskott eller att vi gått plus minus noll. Det är tråkigt att det blivit som det blivit, men jag är ändå positiv inför framtiden. Jag är inte speciellt orolig över att vi inte ska få ordning på ekonomin.

Förre LFC-ordföranden Christer Mård blev klubbens första hedersmedlem genom tiderna och hyllades på årsmötet. Tre nya ansikten tar plats i styrelsen, Lotta Hoffsten, Mats Fransson och Sandra Gilén.

Mer LFC: Det var inte bara LFC som blev utslaget ur svenska cupen i helgen, även Rosengård missade semifinalplatsen efter att "bara" spelat 2–2 mot Kristianstad. Nu är det klart att LFC och Rosengård möts i en träningsmatch på lördag kl 15 på Linköping arena.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Claes Nilsson