Så kan du straffas om du dödar en orm

Att sätta en spade i en huggorm är inte bara elakt mot ormen. Det är olagligt också. Det vet inte minst kvinnan i byn utanför Lycksele.

Thomas Agnevik är presstalespersonvid polisen i Östergötland.

Thomas Agnevik är presstalespersonvid polisen i Östergötland.

Foto: Joakim Blomqvist

Norrköping2016-03-20 11:30

LÄS MER: Nu är ormarna här.

En ringlande orm på tomten kan skrämma de flesta. För en ormrädd kan en spade, en yxa eller en stor sten vara det enda rätta att ta till när sicksack-djuret tränger sig på.

De flesta vet säkert att huggormen, precis som andra ormar, är fridlyst. Men många struntar i det när obehaget tar överhanden. De hugger för att slippa inkräktaren – och gör sig då med största sannolikhet skyldiga till ett brott.

Svårutrett en lönehelg

Att döda en huggorm räknas som ett artskyddsbrott, ett brott som regleras i miljöbalken och artskyddsförordningen.

– Det är väldigt ovanliga brott. Den som utför sådana brott gör det oftast när det inte finns några vittnen plats och gör sig sedan av med djuret. Det finns inga bevis eller spår att gå på för polisen och därför är brotten svårutredda, säger Thomas Agnevik, presstalesperson vid polisen i Östergötland.

Hur prioriterade är sådana ärenden hos polisen?

– Det beror på läget, på resurserna som finns tillgängliga och på vilken tid på dygnet det sker. En lördagskväll en lönehelg är det kanske inte troligt att vi tar hand om det direkt, men får vi in en anmälan så ska vi behandla den. Men det är ju en prioritering, menar Thomas Agnevik.

Josefin Månsson har arbetat som miljöutredare vid polisen i Norrköping i fyra år. Under den tiden har ingen i Norrköpingsområdet fällts för att ha dödat en orm.

– Vi har inte fått in en enda anmälan om det hit, säger hon.

LÄS MER: Så ser du att din hund är ormbiten.

Fälldes – av en Facebookuppdatering

Folkbladet i Västerbotten berättade dock i september 2012 om ett fall från i juli samma år, då en kvinna dödade en huggorm i en by utanför Lycksele. Händelsen hade säkert gått de flesta förbi om kvinnan inte berättat om saken på Facebook – och lagt upp en bild. En privatperson såg vad som hänt och anmälde saken till polisen. Kvinnan kunde inget annat göra än att erkänna vad hon gjort – och sedan fick hon betala 2 500 kronor i dagsböter.

– Ja, då är det lättare för polisen, när personen själv dokumenterar vad som hänt, säger Josefin Månsson när hon hör talas om historien.

Vad gör ni annars? Vad gör ni om en person anmäler sin granne för att ha dödat en orm?

– Då handlar det om vanligt polisarbete, om att prata med anmälaren och förhöra den som är misstänkt för brottet. Och så ska vi försöka att samla in bevis.

Bötesbrott – eller fängelse

Hon menar dock att polisen är beroende av klara bevis som i fallet med kvinnan i Lycksele för att ta ärendena vidare. Annars är polisarbetet knepigt.

Det låter på dig som att det är mer eller mindre fritt fram att döda en orm utan att straffas?

– Tyvärr är det så. Det är väldigt få som anmäler artskyddsbrott och miljöbrott överhuvudtaget. Och vi har inga möjligheter att spana på den här brotten. Men det är ju ett brott, det är olagligt, understryker Josefin Månsson.

Vilket straff riskerar man?

– Eftersom jag inte fått något sådant ärende här är jag inte helt säker på vad som gäller om man exempelvis dödar en huggorm. Men straffsatsen för artskyddsbrott är dagsböter eller fängelse i högst två år.

Fakta: Förbjudet att döda ormar:

Alla svenska ormar är fridlysta. Enligt miljöbalken är det förbjudet att inom landet döda, skada, fånga eller på annat sätt insamla vilt levande exemplar av alla svenska ormarter.

Undantag:

Utan hinder av ovanstående förbud är det tillåtet att infånga och flytta vilt levande exemplar av huggorm när den påträffas på tomtmark. Om det inte är möjligt att fånga huggormen, och någon annan lämplig lösning inte finns får huggormen dödas.

Att flytta huggormar från tomten kan endast rekommenderas om du är van vid att handskas med ormar.

Källa:Naturhistoriska Riksmuseet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om