LÄS MER: Så ser du om din hund blivit ormbiten.
Våren är efterlängtad av många. Solen, den första värmen, fågelkvittret och blommorna. Men det är inte bara vinterbleka människor som tar varje chans de får att sno åt sig lite värme och energi när solen tittar fram.
Att vintern släppt taget, visat vit flagg och börjat lämna över till nästa årstid har fått andra att vakna.
Som huggormen.
– När solen värmer kommer de ut och lägger sig för att sola, säger Didrik Vanhoenacker, jourhavande biolog på Naturhistoriska Riksmuseet i Stockholm.
De första ormarna har observerats
Huggormen brukar lämna sin vinterboning någon gång i mars eller i början av april. I början av är de slöa och ligger mest och värmer sig i solskenet för att få upp kroppstemperaturen. Att äta är inte att tänka på inledningsvis, det väntar ormarna med en stund till. Enligt museets information ända till efter parningen, någon gång i april–maj.
Till dess koncentrerar de sig på att lapa sol.
– De är växelvarma och beroende av värmen, säger Didrik Vanhoenacker.
De första observationerna av huggormar har redan tickat in på artportalen.se, där privatpersoner kan anmäla fynd av olika djurarter i Sverige. Några har skrivit korta texter om fynden. Andra har lagt upp bilder på trötta kräldjur med mönstrade ryggar. Den första observationen gjordes i slutet av februari.
Ormår
eller inte?
Andra ormarter lyser med sin frånvaro på artportalen. Än så länge. Men de har säkert börjat att vakna till på olika håll i landet.
Blir det ett ormår?
– Det beror helt på hur förutsättningarna såg ut förra året, hur mycket föda det fanns för ungarna. Men det är svårt att säga. Det är ganska jämnt från år till år, säger Didrik Vanhoenacker, som inte vill dra några slutsatser kring om en kall respektive mild vinter påverkar populationen kommande år.
Men oavsett vad skickar han en uppmaning till svenskarna, ormrädda eller inte.
– Alla ormar i Sverige är fridlysta. Du får inte döda dem.
Senare i vår, eller närmare försommaren, lär samtalen från privatpersoner öka hos Didrik Vanhoenacker. Det blir en del varje år.
Den vanligaste?
– Vad ska jag göra om jag har en orm på min tomt?
Och svaret?
– Det går att leva med en orm på tomten. Det är ingen fara.
Didrik Vonhoenacker förklarar att man i stället för att använda en spade som ett dödsvapen kan flytta ormen från sin plats för att slippa att ha den nära inpå. Och att klippa gräset eller anpassa tomten på andra sätt kan också fungera för att få ormen att ge sig av, menar han.