Det tog inte lång tid. Knappt hade de första ormarna för säsongen hunnit titta ut ur sina hålor innan Agria djurförsäkring fick in årets första skadeanmälan kring en ormbiten hund.
Huggormen är Sveriges enda giftorm och dess gift är betydligt svagare än giftet hos ormar i många andra länder. Men ett bett från en huggorm är långtifrån ofarligt.
Agria djurförsäkring menar, på sin hemsida, att uppskattningsvis omkring 2 500 hundar fick söka veterinärvård efter ormbett förra året och av dessa avled ett tiotal till följd av skadorna.
Evidensia djursjukvård uppger i sin att hundar oftast blir bitna i nosen eller kring huvudet eftersom hunden är ett nyfiket djur som luktar på ormen. Det är också vanligt med bett i tass eller ben när hunden råkar trampa på ormen. Evidensia uppmanar hundägare att omgående kontakta veterinär om hunden blivit ormbiten.
Sveriges Veterinärförbund rekommenderar dig att göra följande om du misstänker att din hund blivit ormbiten:
1) Låt din hund vila. Om hunden rör på sig kan spridningen av det gift som kommit in i kroppen påskyndas, vilket kan få större konsekvenser för hunden. Om hunden rör sig så lite som möjligt minskar risken för att giftet sprids fort – och chansen att hunden får bra vård i ett tidigt skede blir bättre.
2) Uppsök vård direkt. Det är svårt att avgöra om din hund blivit biten eller inte, men lika svårt är det att veta om gift överförts i och med bettet. Ta det säkra före det osäkra och uppsök en veterinär så snart som möjligt.
Så märker du att din hund är ormbiten:
Först märks ormbettet inte så mycket på hunden, men efter ett tag blir djuret trött och vill helst ligga ned. Efter någon timme svullnar den bitna kroppsdelen. Om bettet har tagit i nosen eller i läpparna svullnar ansiktet upp mycket kraftigt och når ett maximum efter ett till två dygn. Läpparna kan bli ett par centimeter tjocka och svullnaden kan sjunka ner på halsen. Om bettet tar i en tass svullnar den upp och svullnaden sprider sig uppåt benet.
Källa: Agria djurförsäkring