Videon är inte längre tillgänglig
Det märks att Moderaterna är ett stort parti. Det är inte bara att slinka in till Anna Kinberg Batra för en liten pratstund. Olika besökare avlöser varandra, politiska tjänstemän och allehanda medhjälpare kilar fram och tillbaka. ”Låt mig bara avsluta det här först.” Minutprecision.
På arbetsrummet står Kinberg Batra och skickar iväg ett sista SMS. Två telefoner i händerna.
– Slå dig ner så länge. Jag sitter gärna i soffan. Vill du ha kaffe, säger hon.
Dagen innan har en brittisk labourpolitiker mördats på öppen gata under valkampanjen inför den brittiska folkomröstningen. Ett par veckor senare ska brittiska folket rösta nej till EU, men det vet vi inte än.
– Det är klart att man blir tagen när det händer något sådant, det tror jag alla blir. En politiker mördas i en valrörelse. Jag tänker på Anna Lindh, bland annat, säger M-ledaren och sätter sig i soffan.
LÄS MER: Partiledarintervjun med Jimmy Åkesson (SD): "De andra kommer att samarbeta"
Nya Moderaterna är inte längre så nya, och Anna Kinberg Batra vill helst inte använda det namnet så mycket. Hon och partiet har omvärderat och förändrat mycket sedan valförlusten 2014. I partiets ”plan för ett starkare Sverige” lyfter man fram ansvaret för ekonomin, att det ska löna sig att arbeta, trygghet, tillväxt och utbildning.
En blandning av gammalt och nytt.
– Jag försöker utgå från de utmaningar som Sverige står inför. De utmaningarna ser annorlunda ut i dag än 2014 och 2006 då Alliansen vann valet. Samhället har förändrats och då måste vår politik också göra det, säger hon.
– Sen är det också så att vi inte hade tillräckligt bra svar till väljarna i valet 2014. Och har vi inte det måste vi göra om vår läxa.
Vad var det ni missade 2014?
– Flyktingkrisen är ett exempel. Vi fick rapporter om att många människor var på flykt, men jag tror inte att någon hade kunnat föreställa sig att den situation som vi hamnade i förra året.
LÄS MER: Partiledarintervjun med Jan Björklund (L): "Vi kan inte gå till val på samma gamla politik"
Vid sidan av flyktingfrågan är det framför allt integrationen och skolan som Anna Kinberg Batra tycker att Moderaterna missade i valet 2014. Med en bättre politik på de områdena hade Alliansen, kanske, kunnat sitta kvar vid regeringsmakten.
– Det är alltid lätt att vara efterklok, det är det verkligen. Men nu syns det att vi saknade svar på viktiga frågor, och då gör vi något åt det.
Du satt i partiledningen också före valet. Har du rannsakat dig själv?
– Jaa, det tycker jag att alla ska göra. Jag jobbade ju framför allt med den ekonomiska politiken, och på det området har vi högt förtroende. Men det räcker inte. Vi kan inte trona på fornstora dagar.
Det Moderaterna inte ändrar uppfattning om är att starka offentliga finanser är grunden för allting annat. Först ordning och reda i ekonomin, sedan reformer.
LÄS MER: Partiledarintervjun med Ebba Busch Thor (KD): "Vändningen kommer nästa val"
Anna Kinberg Batra hyllar också det förhållningssätt som företrädaren Fredrik Reinfeldt förde in i partiet. Tidigare hade Moderaterna mest förhållit sig till vad Socialdemokraterna gjorde och reagerat på deras utspel. Budskapet var ofta negativt: det och det S-förslaget var dåligt och skulle inte fungera.
– Vi klagade mest. Resultaten i valen blev därefter. Reinfeldt ändrade inställningen så att vi istället utgick från samhället och formade politiken efter vilka problem som fanns där. Så försöker vi fortsätta arbeta.
Har du någon kontakt med Reinfeldt i dag?
– Ja, absolut. Vi har känt varandra i många år. Vi umgås inte, men vi har kontakt och träffas ibland.
LÄS MER: Partiledarintervjun med Annie Lööf: "Centern sitter inte bredvid. Vi tar vårt ansvar."
Allra tydligast är Moderaternas omsvängning i migrationspolitiken. Medan den förre partiledaren uppmanade svenska folket att ”öppna sina hjärtan” vill den nuvarande införa en ”flyktingpaus”. Det är svårt att tänka sig en större förändring.
Den nuvarande linjen innebär att flyktingar från säkra länder, som Danmark och Tyskland, ska avvisas direkt vid gränsen. Hur länge? Det vill Kinberg Batra inte svara på.
– Vi behöver en paus tills vi fått ordning och reda i flyktingmottagandet. Tio år? Nej, det hoppas jag verkligen inte. Kom ihåg att människor dör på Medelhavet som det är nu.
Hur många flyktingar kan Sverige ta emot?
– Det är inte meningsfullt att diskutera antalet. Det viktiga är att vi kan ta emot dem på ett bra sätt och att integrationen fungerar. Men 160 000 förra året var för mycket. Då försvann människor utan att vi visste vart de tog vägen.
Kan man ta paus från människor som flyr från krig och förtryck?
– Nej, det kan man inte. Men det är oacceptabelt att EU inte kan hantera flyktingkrisen på ett bättre sätt. Sverige kan inte ensamt lösa det här.
LÄS MER: Partiledarintervjun med Jonas Sjöstedt: "Någon måste stå upp och tala om asylrätten."
Moderaternas förslag i migrationspolitiken gör att partiet hamnat nära Sverigedemokraterna. Jimmie Åkesson har i flera intervjuer sagt att det i praktiken inte skiljer mycket mellan partiernas förslag. Anna Kinberg Batra värjer sig mot resonemanget.
– Det finns visst skillnader. Vi moderater har en helt annan grundsyn. Sverigedemokraterna har alltid varit emot invandring, oavsett hur stor den har varit. Vi har lagt förslag för att hantera en extrem situation.
– Sverigedemokraterna exploaterar människors rädsla. Jag försöker lösa den, säger Kinberg Batra.
Moderaterna lyfter också fram ”svenska värderingar”. På Nationaldagen höll Anna Kinberg Batra ett tal just på det temat och framhöll bland annat jämställdhet och frihet. Betoningen av det svenska är ganska ny och hittills ovanlig bland de stora partierna.
– Jag tycker inte att det är konstigt alls. Jag är ju svensk, säger Kinberg Batra på frågan varför hon just framhåller det nationella.
Jo, men värderingarna finns väl i många länder. Du kunde tala om humanistiska eller kanske europeiska värderingar.
– Nja, Sverige är faktiskt ett av världens mest jämställda länder. Vi är det näst mest sekulariserade landet efter Japan. Samtidigt värdesätter vi den individuella friheten väldigt högt. Så jag tycker att man kan tala om något specifikt svenskt.
Kanske beror betoningen av det svenska på Sverigedemokraterna? Nja, det säger Anna Kindberg Batra ingenting om. Hon utesluter kategoriskt samarbete med SD på regeringsnivå efter valet 2018. Orsaken är inställningen till invandringen, men lika mycket på SD:s politik i andra frågor. Partiet går inte att lita på, tycker hon.
Samarbetet i Alliansen är bra och håller för en mandatperiod till, minst, i regeringsställning. Poltiken spretar på flera områden – migration, energi och försvar till exempel – men M-ledaren är övertygad om att man kommer att komma överens.
– Kom ihåg att det finns överenskommelser i alla de här frågorna. Det är en bra grund att bygga vidare på, säger Anna Kinberg Batra.