Videon är inte längre tillgänglig
Behövs Kristdemokraterna? Har Ebba Busch Thor en roll att spela i svensk politik?
Svaret beror förstås på vem du frågar. Väljarna verkar högst tveksamma. I mätning efter mätning backar partiet från redan låga nivåer och i den stora SCB-undersökningen i slutet av maj nådde KD bara strax över tre procent. Risken är uppenbar att partiet vid nästa val tvingas lämna riksdagen.
Partiledaren Ebba Busch Thor har det också motigt. Hon ligger lågt, ibland lägst, när förtroendet för partiledarna mäts. De stora förväntningarna som fanns när hon valdes till partiledare för lite drygt ett år sedan har inte infriats. Långt ifrån.
– Det är klart att det är tråkigt, ingen kul läsning. Men man får sörja en liten stund, sedan är det dags att jobba vidare. Jag är övertygad om att vändningen kommer, säger partiledaren Ebba Busch Thor.
När?
– Det kan ta fram till nästa val. Jag sade redan när jag valdes att det skulle ta tid. Men jag hade svårt att dämpa förhoppningarna.
Blir lite irriterad
Bakom det svaga stödet ligger enligt partiledaren flera orsaker. För det första har Kristdemokraterna länge, under flera år, successivt tappat stöd bland väljarna. För det andra har det senaste årets dramatiska händelser, inte minst flyktingkrisen i höstas, ställt partiet på svåra prov.
Väljarna är vana vid att höra Kristdemokraterna tala om värderingar, familjen och vårdnadsbidraget -– men kanske inte om migration, terrorism, nationell säkerhet och Nato. Några frågor som dominerat debatten.
– Det är ingen klassisk sakpolitik för oss, men vi utvecklar vår politik på de här områdena. Men bland väljarna finns det säkert en ovana vid att höra oss tala om dem.
Ebba Busch Thor tycker inte att KD gjort den högersväng som många bedömare talat om. Värderingarna är de samma, men frågorna delvis nya. Men när jag frågar om KD kanske – med hänvisning till det låga stödet – inte längre behövs i svensk politik, blir hon lite irriterad.
– Det är uppenbart att vi behövs. Det är resultatet på valdagen som gäller. Jag tycker att det är respektlöst mot alla våra väljare att tala om att vi inte skulle behövas.
– Dessutom är vi det enda parti som lyfter upp den värderingskris som vi faktiskt har i Sverige just nu.
Markera mot problemet
Vi träffas på Ebba Busch Thors arbetsrum i KD:s kombinerade parti- och riksdagskansli i riksdagshuset i Stockholm. Förmiddagen ägnas åt budgetarbete och planering inför Almedalen (utspel kommer, det är uppenbart); under eftermiddagen väntar en intervju med nättidningen Kit.
En assistent ställer fram vatten och kaffe. En pressekreterare sitter med och spelar in intervjun och håller koll på tiden. Vi har blivit lovade en timme.
Vad menar du med värderingskris?
– Se på vad som hänt under våren. Regeringen ser mellan fingrarna när det gäller grundläggande värderingar som jämställdhet, alla människors lika värde och frihet. Det är allvarligt.
– Fridolin fick bli coachad för att förstå att det är viktigt hur man hälsar på kvinnor. Löfven lät visserligen Mehmet Kaplan sluta, men mest för att uppmärksamheten försvårade hans arbete. Och när jag själv tidigt tyckte att vi skulle använda JAS i kampen mot IS, bemöttes jag på ett ganska raljant sätt.
Ebba Busch Thor nämner också vissa invandrartäta bostadsområden där det kommit rapporter om att kvinnor är ofria och bland annat tvingas klä sig på ett visst sätt.
– Det är ett enormt svek om vi inte kan garantera dem trygghet här i Sverige, säger hon.
Hur vill du lösa den här värderingskrisen?
– På flera sätt. Ett är förstås att prata om det och markera mot problemet. Sen måste det följas upp med konkreta åtgärder. Det handlar till exempel om fler poliser i förortsområden och introduktionsanställningar för att minska arbetslösheten och att fler ska få arbete.
"Svårt med sitt förflutna"
Samarbetet inom den borgerliga Alliansen beskriver Ebba Busch Thor som gott, även om hon beklagar att Liberalerna ställt sig utanför energiförhandlingarna. En överenskommelse är nära förestående och hon ger Jan Björklund en liten pik för att han inte vill vara med.
Partiledarna träffas regelbundet och diskuterar olika sakfrågor; ibland för att jämka ihop sina ståndpunkter, ibland för att konstatera att något parti väljer att profilera sig i en hjärtefråga.
Siktet är helt inställt på att de borgerliga 2018 för fjärde gången ska gå till val tillsammans.
Och samarbete med Sverigedemokraterna? Nej, det är inte aktuellt, enligt Kristdemokraternas partiledare.
– Var och varannan månad är det något som poppar upp i det partiet. Nyligen var det någon lokalpolitiker som jämförde flyktingar med grisar. De har väldigt svårt att göra upp med sitt förflutna.
– Och det gäller inte bara invandringen. När man nu till sist lägger förslag som berör integrationen går de helt på tvärs med vår arbetslinje. Den är nu helt fundamental för oss. Sen har vi deras inställning till Nato, till EU. . . det finns en massa saker.
Vad behöver de ändra för att ni ska kunna samarbeta?
– Jag har inte någon sådan lista. Jag konstaterar att det finns väldigt mycket som skiljer våra partier, på olika områden. Det är inte aktuellt med något samarbete.
Gillar resandet
Trots att Ebba Busch Thor bara var 28 år gammal när hon valdes till partiordförande förra året har hon ändå lång politisk erfarenhet. Redan 2010 blev hon kommunalråd med ansvar för äldrefrågor i Uppsala, då ett rekordungt kommunalråd i Sverige.
– Kommunpolitik är kul, men jag trivs ännu bättre med att vara partiledare. Dels är det sättet vi arbetar ihop, säger hon och sneglar på pressekreteraren som i sin tur sneglar på klockan.
– Dels är det min uppgift att hålla ihop politiken och se till att den stämmer överens på olika områden.
Allra mest stimulerande, tycker hon, är att utveckla kristdemokratisk politik på nya områden. Kärnan är densamma som tidigare – värderingar, barns rättigheter, familjepolitik – men sakpolitiken ska bli bredare.
– Sen är det väldigt kul att resa runt i landet också. Tråkigast? Tja. . . alla politiska handlingar som man måste nagelfara innan man kommer till kärnan, de är inte så jätteroliga.
Uppmärksamheten och kändisskapet är inget som stör Ebba Busch Thor. Det är en naturlig del av partiledarskapet.
– Men det är klart att jag ska vara på humör när familjen ska åka till Ikea och vet att jag blir stannad åtta gånger när vi är där. Samtidigt är de flesta människor positiva och snälla.