"Centern sitter inte bredvid. Vi tar vårt ansvar"

Annie Lööf och Centern går sin egen väg i flyktingpolitiken. Invandring är bra. Och många väljare verkar gilla det.

Så var det klart. Annie Lööf och VT:s chefredaktör Mikael Sönne. Intervjun gjordes på Lööfs arbetsrum i riksdagen.

Så var det klart. Annie Lööf och VT:s chefredaktör Mikael Sönne. Intervjun gjordes på Lööfs arbetsrum i riksdagen.

Foto:

Partiledarintervju2016-07-04 06:30

Videon är inte längre tillgänglig

Dagen innan intervjun var det partiledardebatt i riksdagen, den sista före sommaren. Annie Lööf är nöjd och tycker att hon fick till bra dueller med framför allt statminister Löfven och vänsterledaren Jonas Sjöstedt.

Diskussionen blev tydlig och ideologisk. Ungefär som Annie Lööf framstår som person.

– Debatten klargjorde skillnaden mellan oss och regeringen. Det är bra. Tonläget var också lagom högt, tycker jag, summerar Annie Lööf.

"En del av jobbet"

På kvällen, efter debatten, var det först avtackning av Miljöpartiets språkrör Åsa Romson och sedan sommarmingel med Svenskt näringsliv.

– Jag är ganska återhållsam med sånt där, men det är en del av jobbet. Det kan vara ett bra sätt att träffa människor, säger hon.

LÄS MER: Partiledarintervjun med Ebba Busch Thor: "Vändningen kommer nästa val"

Nu sitter vi i arbetsrummet i riksdagens ledamotshus. Assistenten som följt mig dit har skojat om att Sverigedemokraterna en våning upp är lite hemliga och väldigt sällan syns till. Har jag varit där? Finns de på riktigt?

Hård och mjuk

Annie Lööf bjuder på kaffe. En politisk sekreterare sitter med och spelar in intervjun.

– Det där är när vi mötte Obama på flygplatsen. Det var jag, Björklund och Göran Hägglund, berättar Lööf om ett stort fotografi på väggen bakom skrivbordet.

– Hur han är, Obama? Trevlig, avspänd. Det var ett historiskt besök i Sverige.

LÄS MER: Partiledarintervjun med Jan Björklund: "Kan inte gå till val på samma gamla politik"

Som partiledare profilerar Annie Lööf centern som ett liberalt, grönt och företagarvänligt parti. Framtoningen är hård och mjuk på samma gång – å ena sidan vill partiet ha fler poliser och skärpa kampen mot terrorismen, å andra sidan slår Centern vakt om den personliga integriteten och tycker att invandring, i princip, är bra för Sverige.

Som nyvald riksdagsledamot gjorde Annie Lööf sig känd i debatten om den så kallade FRA-lagen 2007–2008. Hon tillhörde motståndarna, men röstade efter vissa justeringar till slut ja till lagen om signalspaning.

Skulle du betona den personliga integriteten lika hårt i dag? Jag tänker på allt som hänt med terrorism och hot mot vårt samhälle.

– Ja, jag tycker att lagen blev bra. Integriteten är oerhört viktig. Vanliga medborgare ska inte bli övervakade bara för att vi måste bekämpa terrorismen. Det är en helt annan sak att bekämpa brott och bekämpa terror, där vill vi gå längre än regeringen.

Invandring något positivt

I migrationspolitiken är Centern i dag det mest liberala borgerliga partiet. Medan Moderaterna talar om "flyktingpaus" och i princip föreslår samma politik som SD, betonar Centerpartiet att invandring i grunden är något positivt. Nya människor stärker och berikar Sverige som land.

Centern vill underlätta anhöriginvandringen och säger blankt nej till regeringens förslag om att försvåra familjeåterföreningar. Flyktingar ska kunna arbeta från dag ett i Sverige, regler ska förenklas och kostnaderna sänkas.

Ändå gick Centern med på migrationsöverenskommelsen i oktober 2015 om bland annat tillfälliga uppehållstillstånd.

– Det var en extrem situation, säger Annie Lööf. I höstas kom det för många. Stora delar av samhället gick på knäna och vi var tvungna att göra något. Det var en kompromiss där vi i alla fall fick till en tydligt Center-prägel. Det gäller ändrade regler för rut, tio miljarder till kommunerna, fler lagliga vägar för att ta sig till Sverige och åtgärder för att skapa jobb.

Vad var svårast att gå med på?

– De tillfälliga uppehållstillstånden. Permanenta tillstånd är bättre, både för individerna och för integrationen. Men vi var tvungna att minska flyktingströmmen.

Hur många flyktingar kan Sverige ta emot?

– Jag kommer inte att säga någon siffra. Men 160 000 personer förra året, vissa veckor 10 000, var för mycket.

"Tydlig kompass"

Efter överenskommelsen med regeringen i oktober, som alla partier utom V och SD stod bakom, verkar de borgerliga partierna ha rört sig åt olika håll. Socialdemokraterna och Moderaterna har förslagit strängare regler, medan Centern åtminstone utåt betonat asylrätten och de positiva aspekterna av invandring.

Annie Lööf hänvisar till opinionsundersökningar som visar att förtroendet för Centerns flyktingpolitik har ökat sedan i höstas.

– Vi har en tydlig kompass för var vi står och vad vi vill göra. Samtidigt är vi med och tar ansvar. Vi sitter inte bredvid och glassar som en del andra. Jag tror att väljarna uppskattar det.

Hur ska ni kunna jämka ihop er med Moderaterna som i princip vill stoppa flyktingmottagandet helt?

– Grunden är det vi presenterade i oktober. Vi stod ganska långt ifrån varandra då och det var ganska hårda förhandlingar. Både vi och Moderaterna fick ge och ta, men vi kom överens. Alliansens förslag blir en blandning av respektive partis politik.

Det låter ganska enkelt. Partierna förhandlar, jämkar ihop sig och kommer överens. Hon beskriver samarbetet i Alliansen som gott. Partiledarna träffas flera gånger i veckan och SMS:ar regelbundet till varandra. I våras hade de en heldag och diskuterade strategin inför valet 2018.

Målet är en borgerlig majoritetsregering utan stöd från SD eller något annat parti utanför Alliansen.

– Sverigedemokraterna sitter med i olika utskott och i andra sammanhang. Men på regeringsnivå kommer vi inte att samarbeta med dem. Dels är det ett främlingsfientligt parti, dels står de långt ifrån oss i en rad sakpolitiska frågor.

"Fyra olika partier"

Inom Alliansen kan samarbetet knaka ibland. Centern för som sagt en egen linje i flyktingpolitiken, och Liberalerna har skiljt ut sig i flera andra frågor. Jan Björklund har ställt sitt parti utanför de breda försvars- och energiöverenskommelserna. Dessutom har han redan sagt nej till höghastighetståg på andra sträckor än Ostlänken.

Annie Lööf tar dock lugnt på utspelen.

– Det är klart att jag beklagar att Liberalerna gör så här. Men det ska du egentligen fråga dem om. I Centern har vi velat vara med och ta ansvar för långsiktiga överenskommelser, både när det gäller energin och försvaret.

Hon tillägger om samarbetet:

– Vi är fyra olika partier. Givetvis finns det vissa spänningar mellan oss. Men vi har den bästa värdegemenskapen som finns i svensk politik.

Ungefär där har det gått en timme. Vi filmar en kort intervju till webben och den politiske sekreteraren tar en bild på mig och Annie Lööf. Ni ser den här intill. På eftermiddagen ska Annie Lööf bland annat vara med på utrikesnämnd med kungen på slottet. Dagarna i Stockholm fylls med möten, intervjuer och planering.

Annie Lööf

Partiledarna

Uppdrag: Partiordförande Centerpartiet

Ålder: 33 år

Familj: gift med Carl-Johan, dottern Ester, nio månader

Bor: villa i Nacka

Bakgrund: kommer från Värnamo, studerade i Lund, jur kand, riksdagsledamot 2006, partiledare 2011, näringsminister 2011–2014

Läser: Mycket politiska dokument, PM, skönlitteratur när jag hinner

Ser på: Mycket nyheter, Aktuellt, följer Homeland, har tittat på Bron

Lyssnar på: Olika listor på Spotify, mest när jag springer, det finns flera bra låtlistor för det

Intressen: Politik, promenera, springa, vara ute i naturen, resa och uppleva andra länder

Visste du kanske inte: Det finns nog mycket, jag spelade fotboll i Värnamo tills jag var 20, jag har jobbat som barista i London i ett halvår

Trevligaste partiledaren: De flesta är väldigt trevliga. Den jag umgås mest med är Anna Kinberg Batra, vi träffas också privat.

Annie Lööf om

Ostlänken:

– Det var Centerns stora förhandlingsframgång när vi diskuterade det i Alliansen före valet. Jag är glad att alla gick med på det. Vi gillar tåg och tycker som att kapaciteten behöver byggas ut, både för persontransporter och för gods.

Förslaget om storregioner:

– Centern är för regioner, men vi är också för decentralisering. Vi vill flytta ut makt från staten till regionerna. Jag tycker inte heller att vi ska sitta och rita kartor i Stockholm, indelningen måste bestämmas av dem som berörs. Vill man bilda en storregion ska man kunna göra det, men man ska inte vara tvungen.

Östergötland:

– Jag har många vänner och kollegor som kommer därifrån. Jag har besökt länet många gånger, både i tjänsten och privat. Framför allt gillar jag skärgården, Gryts skärgård är helt fantastisk.

Västervik:

– Där har jag varit mycket. Jag är uppvuxen i en campingfamilj, så vi besökte ofta Lysingsbadet. Skärgården är otroligt vacker. Och så var jag med på Tillväxtdagen förra året.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om