Vården anmäler sig själv efter anhörigas uppgifter

I somras avslutade 21-åriga William sitt liv under en permission från psykiatrin. Hans familj är förkrossade och kritiska till att han släpptes ut på permission. Nu har vården valt att anmäla händelsen enligt lex Maria. "Händelsen kan ha varit undvikbar", säger chefläkaren.

Familjen är kritiska till att vården släppte ut 21-årige William på permission från psykiatrin. Det var hit, till Omberg, han åkte och avslutade sitt liv när han fick permission. Nu har Region Östergötland anmält händelsen till Ivo för granskning och chefläkaren menar att den kan ha varit undvikbar.

Familjen är kritiska till att vården släppte ut 21-årige William på permission från psykiatrin. Det var hit, till Omberg, han åkte och avslutade sitt liv när han fick permission. Nu har Region Östergötland anmält händelsen till Ivo för granskning och chefläkaren menar att den kan ha varit undvikbar.

Foto: Julia Djerf

Östergötland2022-12-01 05:00

För en månad sedan berättade vi om 21-åriga William Angelöf, som avslutade sitt liv under en permission från psykiatrins tvångsvård. Williams familj kände inte till permissionen och har efter händelsen kritiserat vården.

Nu har Region Östergötlands chefläkarenhet valt att anmäla händelsen till Ivo enligt lex Maria. Erik Fransson är chefläkare i regionens västra länsdel, där Motala ingår.

– Internutredningen utgår initialt från sjukvårdens perspektiv, då kommer inte anhörigas synpunkter med, så genom deras synpunkter kan man få ett annat perspektiv. Vi tittar alltid på ärenden för att se vad vi kan lära oss av händelsen.

Dagarna innan sin död hade William haft svår ångest. Han hade också nyligen fått beskedet att förvaltningsrätten förlängt tvångsvården, som han tog mycket hårt. Den sista suicidriskbedömningen gjordes av en överläkare bara några timmar innan han hittades död. Då bedömdes risken som låg och han kunde därför få permission.

– När man tar ställning till om en anmälan ska göras utgår man ifrån om händelsen bedöms som undvikbar. Det är en bedömning som görs från fall till fall. Man kan aldrig backa tiden och se vad som skulle hända om man gjorde på ett annat sätt. I det här fallet har vi träffat anhöriga vid två tillfällen och då framkom uppgifter som gör att vi tänker att händelsen skulle ha kunnat vara undvikbar, säger chefläkare Erik Fransson.

Vad är det som tillkommit genom de anhörigas uppgifter?

– Tre saker har framkommit genom uppgifter från anhöriga. Dels har det tidigare funnits en tät och god kontakt mellan anhöriga och vården, som sedan glesats ut. Sedan var suicidriskbedömningen som gjordes svår och komplicerad. Med facit i hand så blev det ju inte som det var tänkt. Slutligen hade patienten fått besked om förlängd tvångsvård, som patienten tog mycket hårt, så där hade man behövt ge ökat stöd åt patienten.

För Williams familj kommer beskedet som en lättnad.

– Det blir som att de på sätt och vis erkänner att de gjort fel. Som en upprättelse för William på något sätt. Det borde vara självklart att det ska utredas. Vi vill ju inte sätta dit någon, vi vill bara att de förbättrar verksamheten, säger Williams storasyster Jenny Hammarström.

undefined
"Vi vill ju inte sätta dit någon, vi vill bara att de förbättrar verksamheten", säger Williams storasyster Jenny Hammarström. Nu har Region Östergötland anmält händelsen till Ivo. Chefläkaren menar att den kan ha varit undvikbar.

Williams mamma Anneli Hammarström hoppas att deras kamp ska kunna hjälpa någon annan framöver.

– Att anmälan sker på grund av vad vi säger är anmärkningsvärt, tycker jag. Det är olyckligt att de inte själva såg det, säger hon.

Även Williams pappa Claes Angelöf instämmer. Han tycker att det är märkligt att de inte anmälde händelsen även utan deras uppgifter.

– Första mötet vi hade med dem hade de ju inte tänkt anmäla. Det var som att de väntade på vad vi skulle säga. Vi hade en rad punkter där vi tyckte att de hade gjort fel. Man undrar ju om det är vi som lekmän, som är drabbade och redan utmattade som ska göra deras jobb? Det är egentligen helt absurt, säger pappa Claes.

Genom lex Maria-anmälan kommer Ivo att granska internutredningen som verksamheten själv genomfört. Familjen har också lämnat in egna klagomål till Ivo, som Ivo nu beslutat att utreda. Enligt Ivo är det separata utredningar med olika arbetssätt som sker parallellt, men som till viss del ändå samordnas. 

Lex Maria

En händelse som medfört eller hade kunnat medföra en allvarlig vårdskada ska anmälas till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo). Regeln kallas lex Maria.

Det är bara vårdgivare som kan anmäla enligt lex Maria. 

Patienter, anhöriga och allmänheten, kan inte anmäla enligt lex Maria. 

Vill man som privatperson informera Ivo om missförhållanden inom sjukvård, tandvård, socialtjänst eller LSS, kan man lämna klagomål till Ivo. Man kan välja att vara anonym.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!