18 av 21 regioner i landet rapporterar en brist på sjuksköterskor och samtliga 21 regioner en brist på specialistsjuksköterskor. Det visar en ranking som Vårdförbundet uppmärksammar med anledning av att det under torsdagen var den internationella yrkesdagen för sjuksköterskor.
I rankingen, som baseras på Socialstyrelsens senaste statistik, hamnar Region Östergötland på plats 19 av 21 regioner när det kommer till antal specialistsjuksköterskor per 100 000 invånare. Östergötland har ett värde på 442, medan siffran för hela riket är 477.
När det kommer till sjuksköterskor hamnar Östergötland något bättre, strax över rikssnittet och på plats 16 av 21 regioner.
– Det är klart att det här väcker en oro hur man ska klara av att hålla patientsäkerhet och uppdraget kopplat till medborgarna när det ser ut så här, säger Emma Klingvall, avdelningsordförande för Vårdförbundet Östergötland.
Hon pekar på att det största problemet för Region Östergötland är att man inte lyckas behålla kompetens och erfarenhet.
– Problemet är att de som har utbildning och lång kompetens inte har värderats tillräckligt och det är ju det vi vill komma åt med vårt löneavtal. Det handlar främst om att de jag företräder inte känner uppskattning och det kan snabbt få medarbetare att söka sig bort från regionen som arbetsgivare.
Enligt Vårdförbundet är bristen på legitimerad personal en realitet inom både primär- öppen- och slutenvård.
I slutet av mars presenterade Region Östergötlands politiska ledning, Koalition för Östergötland, en satsning på 60 miljoner kronor för att motverka just kompetens- och personalbrist. Satsningen klubbades igenom på sammanträdet i april.
Vårdförbundet kritiserade delar av åtgärdspaketet och att det av regionen påstods att facket hade fått vara delaktiga i att ta fram förslagen. Samtidigt välkomnade förbundet vissa delar, till exempel ledarskapsutveckling för sjuksköterskor.
Även Vänsterpartiet avfärdade åtgärderna – de vill likt Vårdförbundet snarare se en större satsning på höjda löner.
I en kommentar från regionstyrelsen sa ordförande Kaisa Karro (S), så här om insatserna de facto kommer att hjälpa kompetensbristen:
– Det kommer inte att bli bättre över en natt, men vår förhoppning är att det ger resultat. Det här är en tydlig prioritering från vår sida.