V avfärdar vårdsatsningen: "Höj lönerna istället"

Den 31 mars presenterade den politiska ledningen i regionen ett omfattande paket för att lösa personalbristen i vården. Det togs inte väl emot. Ett nytt erfarenhetstillägg orsakade upprörda känslor, först protesterade Vårdförbundet mot att satsningen inte förankrats hos dem och nu kräver Vänsterpartiet att pengarna istället används till den årliga lönepotten.

"Om man säger att man vill satsa 20 miljoner på vårdpersonalen och så blir både personalen och deras fackförbund arga över satsningen, då har man ju gjort något fel", säger Emil Broberg (V).

"Om man säger att man vill satsa 20 miljoner på vårdpersonalen och så blir både personalen och deras fackförbund arga över satsningen, då har man ju gjort något fel", säger Emil Broberg (V).

Foto: Jasmine Hübinette

Östergötland2022-04-11 20:00

– De 20 miljonerna tycker vi att man skulle kunna använda till att höja lönerna istället och det måste ske genom kollektivavtal. Ett tillägg är pengar som det inte förhandlas om och som plötsligt kan tas bort, säger Emil Broberg (V), gruppledare i Region Östergötland.

När regionstyrelsen sammanträdde på onsdagen var åtgärdspaketet på 60 miljoner ett av dagens ärenden. V krävde att satsningen först skulle omarbetas. Det nya erfarenhetstillägget har tveksam nytta och riskerar att skapa osämja, tycker både V och Vårdförbundet. Emil Broberg (V) menar dessutom att beslutsunderlaget är tunt. 

– Ingen vet hur det är tänkt att fungera och ingen vet vad det förväntas få för effekt. Politiken förväntas avsätta 20 miljoner i blindo, det är rätt skruvat faktiskt. Det är bra att man satsar på undersköterskorna, men det är så små förändringar. Vi har en situation med de anställda som är kritisk. 

Vad tycker du borde göras? 

– Det behövs bättre arbetsvillkor och bättre löner. För det behövs ökade resurser och mindre central styrning av verksamheterna. Verksamhetscheferna måste få ett större mandat att anpassa den egna verksamheten, säger Emil Broberg. 

Vid omröstningen under regionstyrelsens sammanträde ville V, M och KD att förslaget skulle utredas ytterligare, medan SD och den styrande koalitionen (som består av S, C, MP och L) röstade för att genomföra satsningen. 

Kaisa Karro (S) är regionstyrelsens ordförande. Hon är nöjd med beslutet att genomföra satsningen, trots oppositionens protester. 

– Det är glädjande att förslaget gick igenom. Det är också viktigt att komma ihåg att så sent som i mars var alla partier överens om att regiondirektören skulle få i uppdrag att ta fram ett åtgärdspaket, det som nu ligger till grund för förslaget. 

Hon hoppas på att det nya tillägget ska få personalen att vilja stanna i vården. 

– Anledningen till att vi föreslog erfarenhetstillägget är ju för att vi vill att det ska löna sig att jobba kvar i dygnet runt-verksamheten. Nu när beslutet är fattat så kan man börja arbeta med hur tillägget ska utformas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!