Vårdförbundet om satsningen: "Det är för tunt"

På torsdagen presenterade Region Östergötland en ny satsning på personalen i dygnet runt-vården som den politiska ledningen menar har förankrats hos facket, men Vårdförbundet Östergötland dementerar påståendet: "Det är inte förankrat hos oss."

"Det kommer inte att lösa kompetensbristen", säger Emma Klingvall som är avdelningsordförande för Vårdförbundet Östergötland

"Det kommer inte att lösa kompetensbristen", säger Emma Klingvall som är avdelningsordförande för Vårdförbundet Östergötland

Foto: Jasmine Hübinette

Östergötland2022-04-01 16:00

– Vi får frågan från våra medlemmar hur vi kan ha gått med på det här, men det har vi inte gjort. Vi har deltagit i samtal med tjänstemännen på HR, där vi presenterat önskade åtgärder och sedan har de själva tagit fram ett förslag, säger Emma Klingvall, avdelningsordförande Vårdförbundet Östergötland. 

Vad tycker du om åtgärdspaketet?

– Det är för tunt och kommer inte att lösa kompetensbristen. Jag känner inte att de tagit med flertalet av våra förslag. Vi saknar satsningar på röntgensjuksköterskor och biomedicinska analytiker. De har det supertufft och är också bristyrken. Positivt är ledarskapsutvecklingen för sjuksköterskor.

Vårdförbundet tycker att erfaren personal ska prioriteras vid lönesättningen, men tycker inte att det ska ske genom ett nytt erfarenhetstillägg: 

– Det kommer att bli jättekrångligt och skapa osämja när det ska avgränsas till ett lönetillägg och beslutas vem som ska omfattas. Det är bättre att jobba med grundlönehöjning och de verktyg vi redan har, som karriärstegar, som är ett hjälpmedel för den som vill göra karriär inom vården.  

Vilka åtgärder hade du helst velat se i satsningen?

– Tillför 20 miljoner kronor varje år utöver ordinarie löneutrymme för att höja grundlönerna. Det skulle göra större skillnad för våra medlemmar. Vi behöver också få till en egen bemanningspool med personal och en nattmodell med ordentlig arbetstidsförkortning vore jättebra, säger Emma Klingvall, ordförande Vårdförbundet Östergötland. 

Kaisa Karro (S) är regionstyrelsens ordförande, hon påminner om att erfarenhetstilläggets utformning ännu inte är klar. 

Vad tänker du när du hör Vårdförbundets kritik? 

– Det här är en satsning där vi tagit hänsyn till många delar, både kortsiktigt och långsiktigt. Den sträcker sig över flera yrkesgrupper, inte bara de som representeras av Vårdförbundet utan även de som representeras av Kommunal. 

Vårdförbundet menar att det är för tunt och inte kommer att lösa kompetensbristen? 

– Det här är ett stort paket på 60 miljoner kronor, men bara för det kommer allt inte vara löst i morgon. Vi är ödmjuka inför att vi kommer att behöva göra mer och att det krävs långsiktighet. Det här är ett åtgärdspaket som vi ändå tror kommer att ge effekt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!