I nya nationella rekommendationer föreslås att alla nyförlösta kvinnor ska få genomgå undersökningen. Men där finns också rekommendationer hur förlossningsskador förebyggs, hur vården av de som ändå skadas ska vara uppbyggd och hur det kan resoneras kring när patienten ska remitteras till experter på bäckenbottenskador.
I höstas publicerade vi tre kvinnors berättelser om hur de drabbats av svåra förlossningsskador:
LÄS MER: Skadade av att föda barn
LÄS MER: Vården duckar när ingen vet
LÄS MER: Behövs en attitydförändring
Eva Uustal är överläkare på kvinnokliniken i Linköping och en av landets främsta experter på förlossningsskador. Hon har hört hundratals liknande berättelser.
– Det känns bra att programmet är klart, det är ett stort steg mot att få en nationell samsyn. Jag har hållit på med detta sedan 1991 och innan jag lutar mig tillbaka vill jag kunna säga att missade och felbehandlade skador efter en förlossning inte längre förekommer.
Hon har lett arbetet med att ta fram rekommendationerna men också ett webbaserat utbildningsmaterial som vänder sig till alla som jobbar inom förlossningsvården. Det finns också ett avsnitt som riktar sig till patienten. Arbetet har skett i samarbete mellan föreningen för Obstetrik och Gynekologi (Sfog) och Barnmorskeförbundet.
Ett stort problem har varit att många skador inte upptäcks förrän kvinnan får problem som smärtor och analinkontinens. I utbildningsprogrammet finns därför en noggrann beskrivning av hur kvinnan ska undersökas efter förlossningen. Undersökningen ska alltid, om kvinnan inte motsätter sig det, ske under bedövning.
– Det finns en utbredd föreställning om att kvinnor ska stå ut med en hel del under en förlossning, att det bara är naturligt. Men en undersökning ska inte göra ont, det blir lättare både för kvinnan och för den som gör undersökningen.
Eva Uustal förväntar sig inte hurra-rop från alla håll. Det kan vara svårt, menar hon, för dem som jobbat länge och anser att de kan sin sak, att förändra sitt arbetssätt.
– Det krävs en attitydförändring. De som är med vid förlossningen ser sällan konsekvenserna av om de missar en förlossningsskada eller lagar den på fel sätt. Det gör vi som jobbar på bäckenfunktionsenheten.
Materialet är på remiss hos nyckelpersoner inom mödrahälsovård och kvinnosjukvård. Såväl läkare och barnmorskor kan komma med synpunkter fram till första mars. Den som är nyfiken på förslaget kan gå in på Sfog:s hemsida där stora delar finns publicerade. I april hoppas Eva Uustal att webbsidan med utbildningsprogrammet ska vara klar.