"Behövs en attitydförändring"

"Det ska inte vara acceptabelt att ha värk i bäckenbotten, avföringsläckage och samlagssmärta som en naturlig del i livet efter att ha genomgått en vaginal förlossning. "

Östergötland2016-12-05 10:11

Så avslutas en analys av vad som behövs för att förbättra vården av förlossningsskadade i Östergötland som nyligen presenterats för hälso- och sjukvårdsnämnden.

– Utifrån analysen ska vi föra en dialog med verksamheten för att förhoppningsvis komma till beslut om åtgärder i september nästa år, säger nämndens ordförande Christoffer Bernsköld (S).

– På US i Linköping ligger de långt framme om inte främst i landet på området, lägger han till.

Analysen grundar sig bland annat på intervjuer av patienter och enkät till de verksamheter som möter kvinnor som nyss har blivit mammor. Den visar på en lång rad brister i bemötandet och vården av dem som drabbats av allvarligare förlossningsskador. Det är brister som å ena sidan beror på att det finns för lite vetenskapligt grundade metoder för förebyggande, diagnostik och behandling. Men å andra sidan finns också stora skillnader inom regionens hälso- och sjukvård när det gäller kunskap som trots allt finns.

Undersökning direkt efter förlossningen och på efterkontroller görs exempelvis olika beroende på vem eller var undersökningarna utförs. Det medför att skador missas och att de inte heller blir funna på efterkontroller. Länsövergripande riktlinjer bör införas för hur undersökningen ska gå till och hur patienter med de allvarligare skadorna, brustna ändtarmsmuskler, ska behandlas.

De intervjuade patienterna vittnar om att de inte tagits på allvar med sina problem. Det är svårt att hitta vägen in i vården för att få rätt hjälp. De upplever också ett behov att få professionellt samtalsstöd. Besvär till följd av en bristning i ändtarmsmuskel, som analinkontinens och smärta vid samlag, upplevs fortfarande skambelagda och svåra att prata om. I analysen pekas på ett behov av förbättrad uppföljning, tydlighet om vart patienterna ska vända sig och fokus på psykiskt välmående för de drabbade.

I analysen slås även fast att behovet av ökad kunskap hos all personal inom hälso- och sjukvården gällande dessa skador är stor. Det finns fortfarande en utbredd uppfattning om att värk i bäckenbotten, avföringsläckage och samlagssmärta är en naturlig följd av förlossningen. Det är nödvändigt med en attitydförändring inom hälso- och sjukvården för den här typen av förlossningsskador, en ökad medvetenhet om att det finns hjälp att få.

Ett av fyra områden som undersökts

Hälso- och sjukvårdsnämnden genomför årligen behovsanalyser och brukardialoger.

Syftet är att öka kunskapen om vilka behov som finns och ge underlag för beslut om hur hälso- och sjukvårdens resurser ska fördelas. Analyserna bygger underlag från verksamhetsföreträdare, rapporter och statistik och intervjuer med patienter.

Under 2016 har fyra områden studerats: förlossningsskador, psykisk ohälsa hos unga vuxna, utomlänsvård och hudsjukdomar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om