Generatoraffären slutfördes redan 2014 och strax därefter blev parterna oeniga om mäklararvodet. Den rättsliga tvist som följde har redan avgjorts en gång av Norrköpings tingsrätt.
Då vann Tekniska verken.
Därefter blev två av tre domare anklagade för att ha varit jäviga. Hovrätten i Jönköping konstaterade i en dom att den ene av domarna faktiskt kunde ha gjort sig skyldig till jäv. Som en följd av detta beslutade hovrätten att skicka tillbaka målet till Norrköping med uppmaningen att börja om från början med nya domare.
Det beslutet ogillades av Tekniska verken.
Deras advokat Peter Skoglund vände sig till Högsta domstolen i syfte att istället försöka få till en prövning av målet i hovrätten i Jönköping. Den stora skillnaden är att om hovrätten avgör målet så lyssnar de på inspelade förhör från tingsrätten, men om målet ska tas om av tingsrätten måste alla inblandade kallas på nytt. Så kommer det nu att bli eftersom Högsta domstolen i veckan har beslutat att avslå Tekniska verkens begäran om resning. Det betyder att målet nu åter ligger i Norrköpings tingsrätt.
Med tanke på att historien om generatorn börjar för mer än sju år sen så kan den skillnaden vara avgörande för utgången.
Hösten 2011 skulle Tekniska verken sälja en begagnad kraftgenerator, den hade plockats ner vid kraftstationen på Tornby i Linköping. Problemet var att en så udda utrustning var svår att sälja. En affär med intressenter i Pakistan hade redan spruckit när Alf Jacobsson och Kaj Carling från Norrköping dök upp och erbjöd sig att agera mäklare.
De fann en köpare i Chile och lyckades få bra betalt, deras mäklararvode landade på cirka 4,2 miljoner kronor. Eftersom ingen egentligen trodde att de skulle lyckas så skrevs inga avtal – det hela gjordes upp muntligt.
När Tekniska verken betalade ut hela mäklararvodet till Alf Jacobssons bolag kände sig Kaj Carling lurad. Han fick nämligen bara motsvarande cirka 141 000 kronor utbetalt av Alf Jacobssons bolag.
Detta har hänt
Hösten 2011. Tekniska verken har en begagnad kraftgenerator som ligger packad i containrar i Norrköpings hamn. Den kostar varje månad hyra till hamnbolaget. Alf Jacobsson, en företagare som är under polisutredning och som så småningom döms och får näringsförbud, erbjuder sig att sälja generatorn. Vid mötet med Tekniska verken har han med sig Kaj Carling. De båda får en muntlig uppgörelse: Tekniska verken vill ha motsvarande 1,85 miljoner euro, kan de få ut mer så får de behålla allt över det beloppet.
Januari 2012 har de en köpare i Chile som är beredd att betala 3 miljoner dollar, det är betydligt mer än vad Tekniska verken begärt. Affären drar ut på tiden eftersom det krävs beslut av myndigheter i Chile för att sätta upp kraftverket där.
Januari 2014 sker slutbetalningen och allt skeppas iväg till Chile.
Mars 2014 betalar Tekniska verken ut 4,26 miljoner kronor i provision till Alf Jacobssons bolag Rör- och industriteknik på Hanholmen AB.
Augusti 2014 lämnas en ansökan om stämning till tingsrätten i Norrköping. I den krävs både Tekniska verken och Alf Jacobssons bolag på pengar.
April 2018 kommer tingsrättens dom där den enda segraren är Tekniska verken. Samtidigt är det en sur seger, bolagets advokatkostnader är vid denna tidpunkt uppe i 2 648 660 kronor och varken Alf Jacobsson eller Kaj Carling har tillgångar som räcker för att betala. I domen åläggs också en jurist att betala eftersom tingsrätten finner att han varit försumlig.
Maj 2018 Samtliga parter överklagar till Göta hovrätt. Tekniska verkens skäl för att överklaga är de vill att juristen ska åläggas att betala ett högre belopp än de 200 000 kronor som tingsrätten dömt ut.
Sommaren 2018 kommer en anmälan om misstänkt domarjäv till Göta hovrätt.
Oktober 2018 finner Göta hovrätt att en domare varit jävig och målet skickas tillbaka till Norrköpings tingsrätt för att göras om från början.
December 2018 ansöker Tekniska verkens advokat Peter Skoglund om resning i högsta instans – Högsta domstolen.
27 maj 2019 avslår Högsta domstolen Tekniska verkens begäran om resning. Det betyder att målet nu åter ligger i Norrköpings tingsrätt.
Läs mer: