Nya turer i tvisten om generatorn

Den utdragna tvisten som följde på Tekniska verkens försäljning av en kraftgenerator har tagit en ny oväntad vändning. En av advokaterna hävdar att Göta hovrätt begått ett grovt rättegångsfel.

Tekniska verkens anläggning på Tornby

Tekniska verkens anläggning på Tornby

Foto: Per Olsson

LINKÖPING2019-03-01 21:00

Ingen hade kunnat föreställa sig den röra som försäljningen av Tekniska verkens kraftgenerator ledde till. Det började med en begagnad kraftgenerator som Tekniska verken hade svårt att sälja. När de två företagarna Alf Jacobsson och Kaj Carling från Norrköping dök upp och erbjöd sig att agera mäklare fick de göra ett försök.

De båda lyckades sedan sälja alltihop till ett företag i Chile och dessutom fick de bra mycket mer betalt än vad någon av de inblandade räknat med.

Den höga försäljningssumman ledde till att mäklararvodet blev 4,2 miljoner kronor och det var när den summan skulle fördelas som det uppstod oenighet.

Det blev en tvist som nu går in på sitt femte år.

Den har avgjorts en gång av Norrköpings tingsrätt och sedan överklagats till Göta hovrätt, men innan hovrätten hann avgöra frågan dök det upp anklagelser om att två domare vid Norrköpings tingsrätt varit jäviga.

Göta hovrätt fann att en av domarna varit jävig och beslutade därför att hela målet skulle skickas tillbaka till Norrköpings tingsrätt som uppmanades att börja om från början.

Bakläxa för tingsrätten

Redan på det här stadiet var de samlade kostnaderna för advokater långt mycket högre än de 4,2 miljoner kronor som tvisten egentligen handlar om. Det innebär att ju längre tvisten pågår, desto mer står på spel.

Det är förloraren eller förlorarna som tvingas betala samtliga advokater.

Hittills har Tekniska verken gått segrande ur striden. Kaj Carling, med bolaget Sisca, kan möjligen sägas ha vunnit en delseger i tingsrätten eftersom Alf Jacobssons bolag, Rör- och industriteknik på Hanholmen AB, dömdes att betala halva mäklararvodet till honom. Samtidigt är det vanskligt att kalla utfallet i tingsrätten för en delseger eftersom Kaj Carlings bolag enligt den domen måste betala Tekniska verken advokatkostnader.

Det senaste som hänt i denna segdragna fråga är att Tekniska verkens advokat, Peter Skoglund, har begärt att Högsta domstolen ska pröva om Göta hovrätt gjorde rätt när de beslutade att skicka tillbaka målet till tingsrätten i Norrköping. Peter Skoglund har begärt ny prövning i högsta instans med motiveringen att Göta hovrätt begått ett grovt rättegångsfel när de beslutade att skicka tillbaka målet till tingsrätten.

Han framför i en inlaga till Högsta domstolen att ingen av parterna i denna tvist har önskat att målet ska tas om och eftersom ingen har bett om det så borde inte Göta hovrätt fatta ett sådant beslut. Han påpekar att det kommer att leda till att tvisten förlängs med minst ett år och dessutom leda till betydande extra kostnader.

Han påpekar också att Alf Jacobssons bolag, Rör- och industriteknik på Hanholmen AB, redan har yrkat skadestånd av staten på 460 000 kronor, detta på grund av extra kostnader som domarens jäv orsakat.

Peter Skoglunds krav går ut på att oavsett om domaren var jävig eller inte så bör tvisten prövas av Göta hovrätt istället för att skickas tillbaka till tingsrätten.

Den avgörande skillnaden är att Göta hovrätt tar ställning till redan inspelade vittnesmål medan tingsrätten skulle behöva kalla alla inblandade igen – det senare kan innebära att vittnesmålen låter annorlunda.

I väntan på att Högsta domstolen ska fatta beslut i denna senaste vändning i generatortvisten så har målet förklarats vilande i Norrköpings tingsrätt.

Detta har hänt

Hösten 2011. Tekniska verken har svårt att sälja sin begagnade kraftgenerator som de plockat ner vid sin anläggning på Tornby. Den ligger packad i containrar i Norrköpings hamn och kostar varje månad hyra till hamnbolaget. En tänkt affär med ett företag i Pakistan har spruckit.

Alf Jacobsson, en företagare som är under polisutredning och som så småningom döms och får näringsförbud, erbjuder sig att sälja generatorn. Vid mötet med Tekniska verken har han med sig Kaj Carling.

De båda får en muntlig uppgörelse: Tekniska verken vill ha motsvarande 1,85 miljoner euro, kan de båda få ut mer så får de behålla allt över det beloppet.

Januari 2012 har de en köpare i Chile som är beredd att betala 3 miljoner dollar, det är betydligt mer än vad Tekniska verken begärt. Affären drar dock ut på tiden eftersom det krävs beslut av myndigheter i Chile för att sätta upp kraftverket där.

Januari 2014 sker slutbetalningen och allt skeppas iväg till Chile.

Mars 2014 betalar Tekniska verken ut 4,26 miljoner kronor i provision till Alf Jacobssons bolag Rör- och industriteknik på Hanholmen AB.

Augusti 2014 lämnas en ansökan om stämning till tingsrätten i Norrköping. I den krävs både Tekniska verken och Alf Jacobssons bolag på pengar.

April 2018 kommer tingsrättens dom där den enda segraren är Tekniska verken. Samtidigt är det en sur seger, bolagets advokatkostnader är vid denna tidpunkt uppe i 2 648 660 kronor och varken Alf Jacobsson eller Kaj Carling har tillgångar som räcker för att betala. I domen åläggs också en jurist att betala eftersom tingsrätten finner att han varit försumlig.

Maj 2018. Samtliga parter överklagar till Göta hovrätt. Tekniska verkens skäl för att överklaga är de vill att juristen ska åläggas att betala ett högre belopp än de 200 000 kronor som tingsrätten dömt ut.

Sommaren 2018 kommer en anmälan om misstänkt domarjäv till Göta hovrätt.

Oktober 2018 finner Göta hovrätt att en domare varit jävig och målet skickas tillbaka till Norrköpings tingsrätt för att göras om från början.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!