Många har lämnat regionen efter jättevarslet

Efter att Region Östergötland valde att varsla 900 anställda om uppsägning har närmare 200 berörda medarbetare valt att säga upp sig självmant. Regionen räknar nu med att 640 anställda kommer att sägas upp.

Marie Morell (M), regionstyrelsens ordförande, och Mikael Borin, regiondirektör, presenterade på onsdagen förslaget till ny arbetsorganisation.

Marie Morell (M), regionstyrelsens ordförande, och Mikael Borin, regiondirektör, presenterade på onsdagen förslaget till ny arbetsorganisation.

Foto: Jan Novotny

Östergötland2024-06-05 14:21

Nyheten i korthet

  • Region Östergötland planerade att varsla 900 anställda om uppsägning på grund av ekonomiska problem. Men efter att nästan 200 anställda valt att säga upp sig självmant, förväntas nu 640 anställda sägas upp.
  • Processen att bestämma vilka som kommer att sägas upp har försenats till september, efter fackliga krav på en ny arbetsorganisation.
  • För att minska kostnaderna planerar regionen att erbjuda mer digital vård till patienterna.

I slutet av februari i år kom regionledningen med chockbeskedet att 900 anställda skulle varslas om uppsägning. Anledningen var att regionens ekonomi, enligt regiondirektören Mikael Borin, befann sig i "fritt fall" med ett underskott på 1,7 miljarder kronor. 

För att få en ekonomi i balans föreslog en majoritet i regionstyrelsen att antalet anställda ska minska med 900 personer. Läkare och sjuksköterskor kommer inte att varslas då det är yrkesgrupper som redan påverkas av regionens arbete med en minskning av bemanningsföretag. 

Regionledningen förväntade sig att det skulle ta mellan tre och fyra månader innan det blev klart vilka anställda som kommer att sägas upp. I maj kom dock beskedet att processen drar ut på tiden. Berörda fackförbund krävde att regionledningen först skulle presentera ett förslag på ny arbetsordning – vilket regionledningen gick med på. Följden blir att det kommer att dröja till september innan det kommer ett besked om vilka medarbetare som förlorar sina jobb. 

På onsdagen bjöd Marie Morell (M), regionstyrelsens ordförande, och Mikael Borin, regiondirektör, in till presskonferens för att presentera förslaget till ny arbetsorganisation.  

– Det handlar om hur vi ska kunna bedriva en verksamhet med hög kvalitet och patientsäkerhet med färre medarbetare. Mycket handlar om att samarbeta och samverka mellan våra verksamheter och enheter, säger Marie Morell. 

Hur kommer patienterna att märka av förändringen?

– Det som vi är mest oroade över är att det kommer att bli lite längre väntetider, att vi inte kommer att kunna klara av att ge vård lika snabbt som vi skulle vilja. Vissa patienter kommer att få åka lite längre, vi har ju förändringar på till exempel ögonverksamheten i Norrköping. 

Ett sätt att spara pengar är, enligt regionledningen, att erbjuda östgötarna mer digital vård. 

– Många tycker att det är bekvämt att koppla upp sig och ha ett videosamtal med sin läkare. Här ser vi stora möjligheter, säger Marie Morell.  

De enheter inom regionen som berörs av varslet har arbetat fram förslag till ny arbetsorganisation för sina verksamheter. Merparten av de förändringarna som föreslås kan beslutas på verksamhetsnivå, medan annat kräver övergripande beslut av regiondirektören eller politiska beslut. 

Sedan december i fjol har närmare 200 anställda, som riskerade att bli uppsagda, valt att sluta på eget bevåg. Det gör att regionen nu inte längre räknar med att säga upp 900 medarbetare – utan 640. 

– Vi har en personalomsättning i vanliga fall också. Men det är klart att när man förstår att man står på varsellistan så är det många som tar chansen till ett nytt jobb eller väljer att lämna självmant. Det är både bra och dåligt, för det uppstår luckor på områden där vi inte hade tänkt oss det, säger Marie Morell. 

Mikael Borin, regiondirektör, tror att många har valt att gå vidare till andra jobb för att slippa att bli uppsagda. 

– Om man har möjlighet att välja har man gått vidare till andra arbeten. 

Regionstyrelsen och hälso- och sjukvårdsnämnden kommer att fatta beslut om den nya arbetsorganisationen och de förändringar den innebär i slutet av juni. Förslaget har presenterats för de fackliga organisationerna. 

 Först i mars nästa år räknar regionen med att ha en ekonomi i balans. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!