Läs igen: Läkare larmar: "Närmast krigssjukvård"

Överläkaren och forskaren Markus Heilig larmar om en ohållbar situation för både personal och patienter inom regionens psykiatri. Han kallar det "vilda västern" och pekar på både resursbrist och personalflykt. (Artikeln publicerades 18/8)

En säng i korridoren är bäddad och en tandborste framlagd. Här kan svårt sjuka psykpatienter i värsta fall bli liggande på grund av resursbrist, menar överläkaren Markus Heilig.

En säng i korridoren är bäddad och en tandborste framlagd. Här kan svårt sjuka psykpatienter i värsta fall bli liggande på grund av resursbrist, menar överläkaren Markus Heilig.

Foto: Julia Djerf

Östergötland2020-09-07 18:00

"Situationen närmar sig enligt min uppfattning, och stundtals förmodligen redan passerat, gränsen för vad som är etiskt försvarbart".

Med de orden inleder överläkaren och professorn Markus Heilig på Linköpings universitet, ett öppet brev han skickat till regionstyrelsens och hälso- och sjukvårdsnämndens ledamöter. I det fyra sidor långa dokumentet går det inte att ta miste på hur allvarlig och akut han anser att situationen är för Region Östergötlands psykiatri.

– Har du sett Kalle Anka på julafton när han hamnar utanför ett stup och trampar i luften? Det är redan så akut att det är bara genom medarbetares närmast obegripliga lojalitet som vi klarar av att hålla de enheter vi har öppna.

För fem år sen rekryterades beroendeforskaren Markus Heilig till LiU för att bygga upp ett världsledande psykiatriskt forskningscentrum. En av de främsta utmaningarna var då som nu, bristen på psykiatriker. Efter en tids hårt arbete, kunde Heilig se att man började locka till sig flera unga, lovande läkare tack vare attraktiv forskning. Samtidigt har turerna varit många kring hur psykvården ska bedrivas. Heilig säger att han skäms för hur verksamheten i länet tvingas arbeta.

– Det är rena "vilda västern" och patienter får i nuläget något jag närmast skulle vilja kalla krigssjukvård. Personalen vill hjälpa, men ges inte förutsättningarna. Jag har försökt jobba inom det system vi har i flera år, men nu kan jag inte längre vara tyst. Det finns noll verklighetsinsikt hos den politiska ledningen, den är fullständigt upptagen med sina politiska käpphästar om driftformer – och under tiden håller psykiatrin på att haverera.

Markus Heilig syftar på införandet av vårdvalet 2016 som för psykiatrin ledde till att patienter med svårare diagnoser blev kvar i den offentliga vården, medan de med lättare gick till privata aktörer. Den ojämlika fördelningen blev resurskrävande för regionen samtidigt som man tappade medarbetare till den privata marknaden som erbjöd högre löner.

I början av året togs därför beslut om att avskaffa vårdvalet för öppenvården i den regiondrivna vuxenpsykiatrin till våren 2021. Istället ska delar av vården upphandlas och just nu arbetas det med att ta fram en kravspecifikation för utförarna. Ett länsöverskridande psykiatriskt centrum har också införts för bättre samordning. Förändringarna välkomnas av Heilig, men löser fortfarande varken personalflykt eller att svårt sjuka patienter tvingas skrivas ut för snabbt, menar han.

– Säg att din mamma får en svår depression som inte svarar på vanlig behandling och måste läggas in. Jag skulle inte klara av att få henne bra på kortare tid än 3-4 veckor, och då har jag ändå hållit på med det här ett tag. Hon riskerar att läggas i korridoren i en rivningskåk och skickas hem efter fem dagar. Det innebär en risk för att hon kommer tillbaka, och på så sätt handlar det bara om att vara dumsnål. Vi behöver fler sängar, fler läkare och sjuksköterskor, och bättre uppföljningssystem.

Du skriver i brevet att det blir omöjligt för dig och dina kollegor att jobba här om inga extraordinära åtgärder införs, hotar du med att säga upp dig?

– Om jag som läkare inte kan stå för den behandling som ges till patienter och om verksamheten är så pressad att det inte går att bedriva klinisk forskning, så går det inte vara kvar.

Turerna inom psykiatrin

Juli 2016 införde Koalitionen (S, L, MP, C) vårdval för den vuxenpsykiatriska öppenvården. Vårdval är ett sätt att konkurrensutsätta sin egen verksamhet för att ge patienter mer vårdgivare att välja på.

I januari 2020 beslutade HSN att bifalla förslag om att avskaffa samma vårdval och istället upphandla delar av vården. Ett regionalt Psykiatricentrum startas.

En arbetsgrupp tar nu fram kravspecifikationer för utförarna. Beslut om vinnare av upphandlingen tas i höst. Planerad start: 1 juni 2021.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!