Fängelse efter våldtäkter mot omhändertagna flickor

Förra sommaren våldtogs två minderåriga flickor efter att ha avvikit under en utflykt från ett låst boende. Nu har männen, som båda är i 20-årsåldern, fått sin dom. "För kort straff", säger de anhöriga som ändå är lättade över domen.

Männen fick flera års fängelse efter att ha våldtagit två minderåriga flickor som var placerade på ungdomshemmet Sis Folåsa.

Männen fick flera års fängelse efter att ha våldtagit två minderåriga flickor som var placerade på ungdomshemmet Sis Folåsa.

Foto: Frida Glenning Ströberg

Östergötland2023-01-04 14:45

I juli 2021 var två minderåriga flickor i Norrköping. De bodde på ungdomshemmet Sis Folåsa i Vikingstad och var på utflykt med en behandlingsassistent. När de lämnades utan tillsyn avvek flickorna och under det dygn de var borta blev de våldtagna av två män.

De båda männen, 24 och 26 år gamla, har nu dömts av Norrköpings tingsrätt. 24-åringen döms för våldtäkt mot den 14-åriga flickan och 26-åringen för att ha våldtagit 13-åringen. Rubriceringen är våldtäkt mot barn. Båda döms mot sitt nekande. Rätten skriver att 24-åringen ljugit och "har ingen trovärdighet alls".

Statens institutionsstyrelses (Sis) bedömde händelsen när flickorna försvann som ett allvarligt missförhållande och i internutredningen framgick att behandlingsassistenten inte följt planeringen. Dels åkte de till en annan plats än den som var tänkt och dels lämnades flickorna utan uppsikt, trots uppmaningar om att inte göra det. Även Ivo utredde händelsen efter en lex Sarah-anmälan.

– Det är oerhört allvarligt. Oavsett vad utfallet hade blivit så är det allvarligt. Det var så mycket som gick fel i det här fallet, sa dåvarande institutionschef Peter Håkansson i november 2021.

De dömda männen bjöd flickorna på alkohol innan de våldförde sig på dem. Den ena mannen ska dessutom ha slagit den 14-åriga flickan under övergreppen. Av förundersökningen framgår att 24-åringens DNA har kunnat säkras på 14-åringens kropp och att flickan hade skador efter övergreppet.

Åklagaren yrkade på att brottet mot den 14-åriga flickan skulle betraktas som grovt eftersom mannen "visat särskild hänsynslöshet och råhet". Men eftersom flickan varit utslagen på grund av bland annat berusning går det inte att fastställa exakt vad som hänt. Tingsrätten dömer därför 24-åringen för våldtäkt mot barn av normalgraden till fängelse i tre år och sex månader. Mannen ska även betala 165 000 kronor i skadestånd. 26-åringen döms för våldtäkt mot barn till fängelse i två år och två månader. Han ska även betala 115 000 kronor i skadestånd till 13-åringen.

Anhöriga till den 14-åriga flickan berättar att hon är märkt av händelsen.

– Vi tycker att straffet är för kort så klart, men det känns skönt att de blev dömda i alla fall. Det verkar inte vara så vanligt i de här fallen, säger en anhörig.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!