– Det är tragiskt att det ser ut så här. Mig veterligen så har vi inte haft så här många drunkningar inom en överskådlig tid tillbaka, säger Per Nisser, verksamhetschef för Räddningstjänsten Östra Götaland (RTÖG).
De sex omkomna personerna i länet i år skedde alla i RTÖG:s fem medlemskommuner. Jämfört med föregående år så har RTÖG hittills åkt på lika många tillbud som skedde totalt under förra året. Men det är dubbelt så många döda i år, sex personer jämfört med tre.
– En av orsakerna kan vara väder och vind som styr om folk är ute och badar eller inte, men det handlar också om simkunnighet och uppsikt över barn som inte kan simma.
Larmen som initialt rubriceras som drunkning är fler än de tillbud som redovisas här. Vi har sammanställt händelser som räddningstjänst åkt på där det påträffats person i nöd eller avliden i vatten.
Av de sex händelser som skett inom RTÖG:s område har fem inträffat under sommaren. Den allra senaste den 14 augusti då en pojke i 4-årsåldern avled i samband med en olycka inne på Centralbadet i Norrköping. Det var den andra drunkningsolyckan med dödlig utgång på Centralbadet i år.
Sommaren första drunkning inträffade den 28 juni norr om Gryt i Valdemarsviks kommun då en man i 85-årsåldern förolyckades.
Den 29 juli drogs en man i 70-årsåldern upp vid en badbrygga vid Stegeborg utanför Söderköping. Mannen uppgavs ha varit och badat och befunnit sig i vattnet i 50 minuter innan han hittades.
Dagen efter, den 21 juli, larmades RTÖG till en drunkningsolycka vid Bergs slussar. En man i 20-årsåldern hade rapporterats saknad och såväl räddningstjänst som polis sökte innan mannen påträffades i hamnbassängen.
Den 30 juli slog en inringare larm om att en person låg i vattnet vid Gryts varv i Valdemarsviks kommun. Den omkomne var en man i 60-70-årsåldern.
Årets enda drunkningstillbud för Räddningstjänsten Mjölby/Boxholm var den 5 juni i Mantorp då ett barn hittades livlös i en pool i ett bostadsområde. Polisen meddelade dagarna efter olyckan att barnet var vid liv, men läget för barnet var inledningsvis kritiskt.
Ytterligare en olycka därett barn återfanns i en pool, inträffade i sommar. Det var i den västra delen av Finspångs kommun.
– Det var väldigt nära att det barnet miste livet. Barnet var medvetslöst när vi kom fram, berättar räddningschefen i Finspång, Peter Kindblom.
Räddningstjänsten Motala/Vadstena har också bara haft ett skarpt tillbud. Det var den 15 juli när nio personer i en båt fick motorhaveri i Tegelviken i Motala. Insatsen lyckades och ingen kom till skada.
Flera östgötakommuner har varit helt förskonade från drunkningar i år, däribland Kinda kommun. Dock genomfördes en stor räddningsinsats i vintras när två skridskoåkare gick igenom isen på sjön Åländern. Även under 2021 hade kommunen bara ett tillbud.
– Normalt sett åker vi på drunkningslarm 2-3 gånger per sommar, men det är inte alltid skarpt utan kan handla om en båt som driver runt. Det är svårt att säga varför det inte varit något i sommar än, det har ändå varit ganska badvänligt. Men det är ju positivt, drunkningar är alltid svårt, säger Rickard Johansson, stf räddningschef i Kinda.
Samtliga dödsolyckor 2022 har inkluderat pojkar eller män. Generellt sett är äldre män överrepresenterade i drunkningsstatstiken och då särskilt män utan flytväst och med alkohol i kroppen.
2021 halverades antal räddningsdykare inom RTÖG och kompetensen placerades i Norrköping. Förändringen mötte kritik från personal, som menade att risken för fler drunkningar kunde uppstå då dykarna fick längre restid till vissa delar av länet, såsom Linköping. Kritiken fick nytt bränsle efter sommarens drunkning i Berg.
Men att samma tillbud till antalet under 2021 och 2022 resulterat i fler dödsolyckor i år, beror inte på dykorganisationen, hävdar verksamhetschefen Per Nisser.
– Det hänger inte ihop överhuvudtaget. Att vi enbart har vattendykare i Norrköping har inte påverkat de här sex insatserna. Jag kan inte riktigt uttala mig om orsakerna till att det ser ut så här just i år. Det är en slump eller möjligen under påverkan av väder, sjukdom eller annat.
Per Nisser säger att RTÖG arbetat aktivt med digitala kampanjer i flera år där man trycker på just uppmärksamhet vid bad och att bära flytväst när det krävs.
– Och det verkar vara något som vi måste fortsätta med, när det ser ut såhär, säger Per Nisser.