Räddningstjänsten måste spara – dykare kan försvinna

Räddningstjänsten Östra Götaland måste spara fyra miljoner kronor nästa år. Följden kan bli att Linköping eller Norrköping förlorar sina räddningsdykare. Anställda inom räddningstjänsten varnar för konsekvenserna.

Ulf Lago är förbundsdirektör vid Räddningstjänsten Östra Götaland.

Ulf Lago är förbundsdirektör vid Räddningstjänsten Östra Götaland.

Foto: Viktor Westin

Östergötland2020-12-03 12:00

I Räddningstjänsten Östra Götaland, RTÖG, ingår Linköping, Norrköping, Åtvidaberg, Söderköping och Valdemarsvik. I de två största kommunerna finns en rad specialistkompetenser som till exempel räddningsdykare och brandmän med förmåga att rädda personer på höga höjder samt göra insatser vid olyckor där det har skett utsläpp av farliga ämnen. 

Enligt ett förslag, som RTÖG:s direktion ska ta ställning till den 10 december, kommer dessa specialistkompetenser i fortsättningen endast att finnas på en station i länet. Vi har varit i kontakt med anställda på räddningstjänsten som är kritiska. 

– Detta innebär en väldigt stor skillnad i säkerhet för invånarna, säger en anställd som vill vara anonym. 

Ulf Lago, RTÖG:s förbundsdirektör, säger att den organisation som han är chef för har ett besparingskrav på fyra miljoner kronor nästa år – en ansenlig summa med tanke på att budgeten ligger på drygt 200 miljoner kronor. 

– Vi har haft årliga sparbeting på runt en procent under de tolv senaste åren. Det är inte första året som vi måste spara. Det är en verklighet som vi är vana vid, säger Lago.

Enligt förbundsdirektören behöver dessutom RTÖG skaffa sig nya förmågor. 

– Det ena är att kunna söka och rädda människor i kollapsade byggnader. Det ligger i den uppbyggnad av det civila försvaret som nu pågår. Men det har påskyndats efter de händelser som vi hade förra året med explosioner i både Norrköping och Linköping, säger Lago och fortsätter: 

– Vi behöver även skaffa oss en förmåga att släcka bränder i framtidens byggnader. Vi har sett att det byggs både högt och tätt i Östergötland. Och det byggs med nya material. 

För att kunna spara fyra miljoner kronor och samtidigt skaffa nya förmågor föreslås nu direktionen att fatta beslut om att det bara ska finnas dykare på en station.

– Vi tittar på om vi kan ha en dykorganisation istället för två. Vi tittar även på om vi kan ha förmågan som kan rädda människor som befinner sig på höga höjder eller låga punkter på bara en station. Och vi tittar även på förmågan att kunna ingripa vid olyckor med farliga ämnen på ett ställe. 

Var ska kompetenserna hamna?

– Det är inte klart ännu. Steg ett är att direktionen fattar beslut om att vi ska skaffa de här nya kompetenserna och koncentrera en del kompetenser till färre stationer. När beslutet är fattat kan vi ta ställning till var kompetenserna ska hamna. 

Ska det ske en rimlig fördelning mellan Linköping och Norrköping?

– Nej, så tänker vi inte. Kompetenserna ska finnas där de passar bäst ur verksamhetssynpunkt. Det är en fråga vi tittar på i steg två. 

Kan det inte bli för långa utryckningstider för dykarna om det handlar om drunkningstillbud?

– Vi tittar på hur ofta det har hänt historiskt att människor räddas av räddningsdykare när de ligger under vattenytan. Det var senast 16 år sedan som vi kunde rädda två personer med hjälp av räddningsdykare. Samtidigt ska man understryka att räddningsdykare räddar liv, men det ska vara ett antal lyckliga omständigheter för att så skall ske. 

Det finns en kritik inom räddningstjänsten. Hur ser du på det?

– Jag är medveten om att det här är smärtsamma beslut. Det handlar om tuffa besparingar. Men det är viktigt att vi också gör det här för att vi ska ha möjlighet att bli bra på andra saker, säger Lago.  

Styrs av politiker

Räddningstjänsten Östra Götaland är en politiskt styrd organisation och medlemskommuners politiker ingår i den direktion som styr verksamheten. Direktionen består av sju ledamöter. Linköpings och Norrköpings kommuner har två representanter vardera och Söderköpings, Valdemarsviks samt Åtvidabergs kommuner har en vardera.

Har samarbete även med Motala och Vadstenas räddningstjänst samt Västra Sörmlands räddningstjänst.

Källa: RTÖG

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!