Vårdförbundets medlemmar slipper varsel

Nu står det klart att Vårdförbundets medlemmar slipper varsel, rapporterar P4 Östergötland. Detta efter att fackförbundet kommit överens med regionen.

Överenskommelsen mellan Vårdförbundet och Region Östergötland blev klar i torsdags.

Överenskommelsen mellan Vårdförbundet och Region Östergötland blev klar i torsdags.

Foto: Jan Novotny

Östergötland2024-08-09 15:33

Det var under torsdagen som Vårdförbundet och Region Östergötland träffade överenskommelsen, som P4 Östergötland rapporterat om. Den innebär att Vårdförbundets medlemmar, som utgörs av sjuksköterskor, röntgensjuksköterskor, legitimerade barnmorskor och biomedicinska analytiker, helt undantas från det varsel om uppsägning som utlysts i regionen.

Enligt Amanda Barkarö, som varit lokal konfliktledare under den strejk som pågått i regionen, är det just konflikten med regionen som lagt grunden för att man kunnat nå en överenskommelse.

– I och med en arbetsmarknandskonflikt så kan det uppstå skadeståndskrav mellan parterna, och det har det gjort i det här fallet, säger Amanda Barkarö.

undefined
"Inga vårdförbundsmedlemmar kommer förlora sin anställning i det här varslet som Region Östergötland går igenom", säger Amanda Barkarö till P4 Östergötland.

– Sen har vi hittat en överenskommelse framåt som båda parter kunde vara nöjda med, där vi kunde hitta ett sätt att finansiera fortsatt anställning för dem som är Vårdförbundets medlemmar.

Varför har ni valt att acceptera den här överenskommelsen snarare än att driva skadeståndskraven?

– Allt är ju förhandlingsbart, och det var väl den vägen där vi såg att vi hade störst chans att komma överens just nu.

I andra frågor, som att medlemmarna skulle få retroaktiv lön för den tid under konflikten då man var utan kollektivavtal, stod parterna längre ifrån varandra, menar Barkarö.

– Sen är det också ett viktigt signalvärde för vår del att visa på att det är en trygghet att tillhöra ett fackförbund.

Sjuksköterskor, er största medlemsgrupp, var ju redan undantagna från varsel sen tidigare. Hur stor vinst är då det här egentligen?

– För den enskilda medlemmen så är ju vinsten stor, att man får ha kvar sin anställning, att vi har tryggat den. Framförallt gruppen biomedicinska analytiker, men även de som har sjuksköterskelegitimation men har jobbat i en annan del av organisation som till exempel handläggare eller liknande, det är de anställningarna som vi har lyckats freda.

Enligt Marie Morell (M), regionstyrelsens ordförande, handlar det om färre än tio personer som undantas från varsel tack vare överenskommelsen. Den siffran kan jämföras med de totalt 900 personer som det talades om behövde sägas upp när man meddelade varslet.

undefined
Marie Morell (M), regionstyrelsens ordförande, menar att regionen haft en svår situation, där man behövt hantera både varsel och en nationell strejk paraellellt.

– Det hade blivit en kostnad för regionen om vi hade fått betala de viten som Vårdförbundet begärde också. Och det är ju ett antal biomedicinska analytiker främst som det handlar om, och det var ju inte jättemånga som har varit föremål för den här varselprocessen, säger Marie Morell.

Ser du en orättvisa i att Vårdförbundet får garantier tack vare att de varit i konflikt med er, medan andra fackförbund som inte strejkat blir utan sådana fördelar?

– Det är ju nånting som är lite knepigt, att vi har de här två sakerna parallellt. Det har varit svårhanterligt för oss överhuvudtaget att både hantera vår egen varselssituation och en nationell konflikt.

Men finns det en orättvisa i det, tycker du?

– Det är många som tycker att det varit en orättvisa redan från början, att vi undantagit läkare och sjuksköterskor från varslet, säger Marie Morell och fortsätter:

– Det är klart, det kan finnas andra fackförbund som tycker att man blir orättvist behandlad. Men regionen hade ju på ett eller annat sätt drabbats av en kostnad, och då får man också gör avvägningen hur man kan hantera den på ett så klokt sätt som möjligt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!