Amanda Barkarö, lokal konfliktledare för Vårdförbundet, skriver i ett pressmeddelande att förbundet återtar strejkvarsel i Östergötland "på grund av regionens bristande bemanning".
I pressmeddelandet skriver fackförbundet: "Vårdförbundet i Östergötland har idag återtagit samtliga strejkvarsel i regionen. Övertids- och mertidsblockaden som omfattar närmare 4 000 anställda ligger kvar. Bakgrunden till återtagandet av strejkvarslet är att regionens bemanning är så slimmad att medlemmarna inte kunde omfattas av stridsåtgärder utan att det skulle innebära samhällsfara. Det innebär att delar av konflikträtten är satt ur spel i Östergötland".
– Det som är en fara för samhället och patientsäkerheten är när sjukvården är så skör i en region att vi inte kan utöva våra rättigheter. Detta bekräftar bara att vi är så underbemannade att arbetsgivaren vägrar låta oss strejka för att rädda vården, säger Amanda Barkarö, i en kommentar.
I Östergötland har omkring 250 barnmorskor, biomedicinska analytiker, röntgensjuksköterskor och sjuksköterskor varit uttagna i strejk från och med den 4 respektive 11 juni. De strejkande arbetar på Universitetssjukhuset och på flertalet vårdcentraler i länet.
Enligt Vårdförbundet har Region Östergötland påstått att hela strejken innebär samhällsfara om inte medlemmarna återtar eller flyttar sin semester. "Detta kan inte Vårdförbundet acceptera och därför återtas strejkvarslet", skriver Vårdförbundet i pressmeddelandet.
Strejken i Östergötland avbryts och berörda medlemmar återgår i ordinarie arbete från den 20 juni, respektive den 24 juni.
– Det finns en stor frustration över att vi inte kan strejka på grund av regionens slimmade sommarbemanning, säger Amanda Barkarö.
Kände ni er tvingade att avbryta strejken?
– I det läge som var i den förhandling som vi hade om samhällsfara, så kunde vi inte enas om det som arbetsgivaren lade fram och då valde vi att dra tillbaka strejkvarslet i sin helhet istället för att komma fram till en kompromiss som vi inte anser är nödvändig.
Känns det som att era medlemmar har strejkat förgäves?
– Absolut inte! Vi har satt fingret på vilka svagheter Region Östergötland har i sin organisation. Vi har fått svar på vad de anser vara en minimibemanning och vi har lyft på många stenar som vi kommer att jobba vidare med under kommande verksamhetsår.
Sedan strejken bröt ut har Region Östergötland tvingats skjuta på viktig vård som inte är akut och efter midsommar går verksamheterna in i en sommarbemanning. I det läget har Region Östergötland sett en stor risk för att konfliktåtgärderna skulle innebära samhällsfarliga konsekvenser i hälso- och sjukvården.
– Det är mycket positivt att vi nu tryggar patientsäkerheten och kan se till att våra patienter får den vård de behöver, säger Karl Landergren, medicinsk direktör i regionen i en kommentar.
Han fortsätter:
– Det innebär också att vi inte behöver flytta våra medarbetares semestrar på grund av strejken, vilket är mycket positivt. Semestrarna går igång för fullt efter midsommarhelgen och hade vi inte kommit överens hade vi varit tvungna att överväga att flytta semestrar, något vi verkligen inte vill göra.
Att Vårdförbundet drar tillbaka alla strejkåtgärder innebär att alla verksamheter, inklusive länets vårdcentraler, går tillbaka till ordinarie öppettider från och med måndag. Vid två kliniker, infektionskliniken och fysiologiska kliniken, avbryts strejken redan på torsdagen.