Beskedet: Dagjourcentralerna avvecklas på tre ställen

Dagjourcentralerna i Linköping, Norrköping och Motala, som årligen tagit emot cirka 15 000 patienter, avvecklas till årsskiftet. Tanken är att patienterna istället ska söka sig till länets vårdcentraler.

Dagjourcentralerna är i dag belägna på Vrinnevisjukhuset i Norrköping, vid lasarettet i Motala och Universitetssjukhuset i Linköping.

Dagjourcentralerna är i dag belägna på Vrinnevisjukhuset i Norrköping, vid lasarettet i Motala och Universitetssjukhuset i Linköping.

Foto: Arkivbilder

Östergötland2024-08-22 11:00

Dagjourcentralerna vid sjukhusen i Linköping, Norrköping och Motala tar emot patienter som vårdcentralerna inte hinner med. Det handlar om patienter som inte kan vänta på en ledig tid på en vårdcentral – men som inte heller är tillräckligt allvarligt sjuka eller skadade för akutmottagningen. Öppettiderna har varit samma som vid länets vårdcentraler. 

I februari i år kom beskedet att Region Östergötland dras med stora ekonomiska underskott – förra året gick regionen back med 1,7 miljarder kronor – och därför aviserades ett varsel på 900 medarbetare. 

Som en del i åtstramningen har primärvårdscentrum övervägt en avveckling av dagjourcentralerna. Jourcentralerna, som är öppna på kvällar och helger, ska dock behållas. 

Förslaget att lägga ned dagjourcentralerna har mötts av kritik.

– Om verksamheterna läggs ned vore det en katastrof, inte bara för oss medarbetare, utan för alla östgötar. Det blir ökat tryck på akutmottagningarna och vårdcentralerna, med en sämre tillgänglighet, vilket kan äventyra patientsäkerheten, sade Ninni Arfwidsson, medicinskt ledningsansvarig läkare på dagjourcentralen i Motala, i april. 

Johan Nordén är primärvårdschef i Region Östergötland. Han säger att beslutet nu är fattat om att avveckla dagjourcentralerna i länets tre största kommuner. 

– Det är en del i den resa vi gör mot en ny arbetsorganisation. Det här innebär att uppdraget går tillbaka till våra vårdcentraler, där det en gång har varit. 

Med förändringen frigörs, enligt primärvårdschefen, 24 miljoner kronor som kommer att fördelas mellan länets vårdcentraler i syfte att rekrytera personal.

Vari ligger besparingen om pengarna bara omfördelas till vårdcentralerna?

– Om vi till exempel tar jouren i Motala så bor den i bodar på parkeringen. Vi kan flytta in den verksamheten i vårdcentralen som ligger precis i närheten. Vi sparar lokalpengar i det här, säger Johan Nordén. 

Finns det en risk för att trycket ökar på länets akutmottagningar?

– Det är sådana risker som har lyfts. Det finns vårdcentraler som har nyttjat dagjourcentralerna för det akutflöde som har funnits. Nu behöver vårdcentralerna ta hand om det själva på dagtid.  Vi vill inte ha ett ökat flöde till akuten. Patienter som hör hemma på en vårdcentral ska vara där. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!