Mjölby vill fortsätta diskutera mer gymnasiesamarbete

I Mjölby vill politikerna fortsätta diskutera mer samarbete mellan kommunernas gymnasieskolor.

Lars Stjernqvist och hans team (i mitten) presenerade sin utredning om gymnasieskolan för kommunerna i oktober. Förslaget var ett kommunalförbund för fem kommuner.

Lars Stjernqvist och hans team (i mitten) presenerade sin utredning om gymnasieskolan för kommunerna i oktober. Förslaget var ett kommunalförbund för fem kommuner.

Foto: Sune Johansson

Mjölby2022-05-02 08:00

Motalas politiker har sågat Lars Stjernkvists förslag om ett kommunalförbund. Man menar att ett fristående samarbete mellan kommunerna i västra länsdelen inte är rätt väg. Det skulle innebära att gymnasiekommunerna Mjölby, Motala och Tranås måste komma överens om fördelningen av program. "Motala skulle få svårare att påverka", menar Charlotte Widegren, bildningsnämndens ordförande (M).

– Vi har diskuterat med grannkommunerna att om det inte blir ett kommunförbund, vad kan vi ändå ta med oss av det som framkommit i Stjernkvists utredning och göra en gemensam analys av vilket utbud som ska finnas, säger Cecilia Burenby, kommunstyrelsens ordförande (S) i Mjölby.

Hon har tagit ett initiativ i samrådet för strategiska frågor, som är ett organ med alla länets kommuner samt regionen.

– Vi kommer ta upp en diskussion där utifrån den proposition som regeringen lägger om framtida samverkan mellan gymnasieskolor.

I propositionen ingår andra föreslag, till exempel att alla yrkesförberedande program även ska vara högskoleförberedande såvida inte eleven medvetet valt bort den möjligheten.  

Enligt Cecilia Burenby kommer propositionen att innehålla förslag om hur kommunerna ska samarbeta med varandra om gymnasieutbudet, samt öka skolans koppling till arbetsmarknadens behov.

Mer sannolikt än ett särskilt kommunalförbund tror hon är ett utökat samarbete mellan alla kommunerna i länet, plus Tranås.

– Den behovsanalys som vi nu gör i västra länsdelen kommer inte vara förgäves, utan kan bli en del av det vi går vidare med, säger hon.

Annalysen ska då innehålla vilka program och inriktningar som behöver finnas för de fem kommunerna i väst.

Vad tycker du om att Motalapolitikerna säger nej till ett kommunalförbund?

– Vi har haft de diskussionerna så det var ingen överraskning. Vi tyckte inte heller att det är bästa sättet. Vi kan samarbeta ändå, säger hon.

– Den nationella utredningen trycker ju på att det måste till mer samarbete mellan kommunerna, utifrån arbetsmarknadens behov.

Gun-Inger Andersson, ordförande (L) i utbildningsnämnden kommer att träffa Motalapolitiker tillsammans med tjänstepersoner och fortsätta diskussionerna om samarbete. Hon ser också att det måste finnas möjligheter för elever att välja skolor utanför egna kommunen.

– Det är ett naturligt steg för unga att söka sig till större orter. Vi hoppas bara att de så småningom kommer tillbaka, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!