De fem kommunerna, plus Tranås, har anlitat förre partisekreteraren (S) att utreda frågan om hur man ska få ungdomar att söka till gymnasieskolorna i de egna kommunerna. Idag lockas en stor del framför allt till Linköpings breda utbud.
Dels kostar det pengar för hemkommunen, dels försvårar det planeringen när vissa program har för få sökande. Värst utflöde är det från Mjölby kommun där hela 65 procent av eleverna väljer att studera i en annan kommun. I Motala är det 52 procent. Genom frisöksreglerna har man rätt att söka alla program på alla skolor i länet.
– Överkapaciteten i Motala och Mjölby driver kostnader. Det andra skälet till förändring är att vi behöver anpassa utbildning till arbetsmarknaden. Vi tror att det behövs mer information till eleverna om olika yrken och behoven inom arbetsmarknaden, säger Lars Stjernkvist som gjort utredningen tillsammans med Annika och Kent Kronwall som är konsulter inom utbildningsfrågor.
Utredarnas förslag är att det först och främst bildas ett kommunalförbund mellan de sex kommunerna. Där ska man även försöka få med Östgötatrafiken. Lars Stjernkvist menar att kommunikationer är en viktig grund för gymnasievalet.
– Tidigare sökte sig många elever från Ödeshög till Holavedsgymnasiet i Tranås. När bussförbindelsen försämrades mellan de båda orterna blev det Mjölby som lockar. Det visar hur viktigt det är med goda kollektivtrafikförbindelser, menar han.
Pendelns effektivitet ökar även elevers incitament att söka program i Linköping, och även Norrköping.
Nästa steg föreslås vara att detta kommunförbund samordnar sitt programutbud. För Motalas och Mjölbys del som har två separata gymnasieskolor föreslås en sammaslagning av dessa på respektive ort. En kombination av yrkes- och högskoleförberedande program på skolan menar man gynnar rekrytering av personal och samarbete i personalgruppen.
Det mest radikala förslaget är att skapa ett frisök inom kommunförbundet, det vill säga att det inte blir självklart att få välja kommunala skolor utanför området, om det finns motsvarande program inom de sex kommunerna.
– Nu är det upp till politikerna att agera, säger Lars Stjernkvist när han lämnar över utredningen.
Han har tidigare utrett gymnasieskolan åt regeringen som väntas lägga en proposition. Huvudförslagen där handlar om mer kommunal samverkan, och mer krav på anpassning till arbetsmarknaden – även för friskolor.