Politikerna skrotar idé om kommungemensam gymnasieskola

Det blir inget kommunalförbund om gymnasieskolan i Motala, Mjölby och Tranås. Nu ska politikerna istället försöka enas om andra samarbeten.

Det blir inget kommunalförbund om gymnasieskolan i Motala, Mjölby och Tranås.

Det blir inget kommunalförbund om gymnasieskolan i Motala, Mjölby och Tranås.

Foto: Ivaylo Sarayski/Mostphotos, Oliver Beckman, Therese Trogen

Motala2022-04-26 06:00

Expolitikern Lars Stjernqvist slog i en stor utredning fast att gymnasieskolorna i Motala, Mjölby och Tranås står inför stora utmaningar med lokaler som behöver renoveras och elever som söker sig till andra kommuner. Hans förslag var att bilda ett kommunalförbund mellan kommunerna samt Vadstena, Boxholm och Ödeshög för att samordna resurser, utbildningar och anpassa sökmöjligheterna för eleverna att stanna kvar i västra länsdelen.

I förslaget fanns också att Motalas utbildningar koncentrerades till Platengymnasiet och att vissa praktiska utbildningar istället skulle erbjudas i Mjölby.

På ett möte nyligen slog dock bildningspolitiker i de berörda kommunerna fast sin syn på ett kommunalförbund.

– Vi vill ha en annan typ av samverkansform. Ett kommunalförbund är inte en utväg, säger Motalas Charlotte Widegren (M).

Ett kommunalförbund skulle innebära en mer fristående gymnasieorganisation där politiker från alla berörda kommuner finns med, men där möjligheten för en enskild kommun att påverka "sin" gymnasieskola minskar. Den rådigheten är politikerna inte beredda att släppa.

– Jag känner personligen inte mig särskilt positiv till ett kommunalförbund. Jag tror inte att det är en framkomlig väg utan att det nog är bättre med någon form av samarbetsavtal. Annars skulle Motala få svårare att påverka gymnasieskolan, säger hon.

Vice ordförande i nämnden, Karin Westberg (C), påpekar också att de tittat på hur förbundslösningar fungerat på andra håll i Sverige och att de då sett blandade resultat.

– Därför känns det bättre att vi hittar en lösning som passar oss här, säger hon.

Exakt vad för typ av lösning som istället förespråkas är oklart. I dag finns ett samverkansavtal för hela länet. Det skulle kunna bli en uppdatering av det, eller någon annan ny lösning.

– Vi har inte kommit längre i de diskussionerna. Men vi ser att om vi ska komma vidare behöver Mjölby och Motala dra igång och sedan får de andra kommunerna hänga på om de vill, säger Charlotte Widegren.

I ekvationen finns också ett kommande lagkrav om att kommunerna måste samarbeta mer om gymnasiet.

– Exakt vad det innebär vet vi inte i dagsläget. Det man behöver fundera på nu är vad man vill samarbete om och i vilket syfte. Efter det kan man titta på lösningar, säger bildningschef Per-Arne Sterner.

I utredningen talades det om att begränsa möjligheterna att söka utbildningar i Linköping. Hur tänker ni där i dag?

– När man väl kommit överens mellan kommunerna på västsidan så får man förhålla sig till Linköpingsfrågan, säger Per-Arne Sterner.

Att komma överens mellan kommunerna i västra länsdelen tror han dock kan bli en rejäl utmaning. I ett kommunalförbund hade besluten tagits utanför den ordinarie lokala kommunpolitiken och lösningar hade kunnat drivas igenom även om det inneburit konsekvenser för den enskilda kommunen.

– Varje kommun är ju sig själv närmast. Om det kommer upp förslag att lägga ner program för att eleverna ska gå i en annan kommun kommer det inte bli så lätt, säger han.

Charlotte Widegren tror dock att politikerna ändå ska kunna hitta möjliga vägar framåt.

Ni har exempelvis få elever på industriprogrammet medan Mjölby fyller sin klass. Skulle ni vara okej med att lägga ner utbildningen här och skicka elever till grannkommunen?

– Mjölby har ju svårt att få plats för alla sökande elever. Då kan de skicka hit dem istället, säger hon.

Samtidigt försöker politikerna nu tona ner de problem som lyfts. Tidigare oroades man över att Motala tappar upp emot 35 procent av eleverna till andra kommuner. Nu jämför man med andra kommuner och säger att det inte är så mycket. Och problemet med att det är högpresterande elever som väljer bort Motalas gymnasier tonas också ner.

– De är en del, men en stor del handlar också om att man väljer program som vi inte har som estetiska eller naturbruk, säger Charlotte Widegren.

Nu är planen att Mjölby och Motala inleder mer intensiva samtal på politisk och tjänstemannanivå. Någon tidsplan finns inte och Per-Arne Sterner har svårt att se några förslag innan valet.

– Det här är också en fråga där det är viktigt med politisk enighet, säger Charlotte Widegren.

Ni har en viss tidspress eftersom det samtidigt behövs beslut om ni ska renovera Carlsunds lokaler eller inte. Hur tänker ni där?

– Riktningen nu är att göra åtgärder där. Någon typ av lärcenter kommer lokalerna att vara aktuella för ändå, säger Per-Arne Sterner.

Gymnasieutredningen

Norrköpings fd kommunalråd som utrett gymnasieskolan på nationell nivå gjorde utredningen åt kommunerna i den västra länsdelen.

I det dokument som presenterades lades förslag om ett kommunalförbund där representanter från alla kommuner skulle ingå, men som kunde styra gymnasieskolorna mer fristående.

I förslaget fanns också tankar om vilka skollokaler som skulle kunna nyttjas och hur programmen skulle kunna fördelas mellan kommunerna. 

Karta: Platengymnasiet
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!