Förra året startade ingen ny klass på grund av lågt söktryck. I höst blir det inte heller någon ny klass.
– Vi har för dålig sökbild. Det går inte att ha kvar programmet, men däremot har man fört diskussioner med Holavedsgymnasiet i Tranås där man har snickeriprogram. Där kommer elever från länet att kunna gå, säger Gun-Inger Andersson som är utbildningsnämndens ordförande (L) i Mjölby.
Förutom de sex elever som i dag går i tvåan och därmed påbörjar tredje året i höst går det fem vuxenelever på programmet. Sju tar studenten om några veckor.
Men från och med hösten 2024 blir det inget finsnickeriprogram i Mjölby, trots att det är det enda i länet med den inriktningen.
– Vi har gjort en utredning och kommit fram till att med den tillströmning det är av ungdomar så är det ekonomiskt helt ohållbart, säger tf gymnasiechef Martin de Ron.
Från 2024 läggs utbildningen ned. Det som fortfarande inte är beslutat handlar om Komvux-eleverna.
– Vi undersöker möjligheten att hitta samverkan för att bedriva undervisning, säger Martin de Ron.
Ett sätt skulle kunna vara att fler kommuner bidrar till kostnaderna. Men allt hänger på om man får sökande vuxna, med ett elevunderlag som är stabilt över tid.
– Om man har vuxna studenter kan man lägga upp utbildningen på ett annat sätt, menar Gun-Inger Andersson.
Branschen har skrivit insändare i Corren och vädjat om att ha kvar utbildningen. Det finns ett stort behov att nyutbildade finsnickare, menar de och hänvisar till trenden med mer återbruk och byggnadsvård, att kvalitet lönar sig i stället för slit-och-släng.
Kommunen svarade på insändaren att elevtillströmmen varit vikande under flera år, och att kostnaderna är höga per elev. Utbildningen i Tranås möjliggör för "alla ungdomar i Östergötland att redan till läsåret 2023–24 söka utbildningen", skriver de gymnasieansvariga i Mjölby kommun.
Om man lägger ner, är det då möjligt att starta utbildningen igen?
– Nej, det är nog en grannlaga uppgift som kan kosta mer. I utredningen har man också tagit upp att maskinparken i Dackes lokaler kommit till åren och att en fortsatt utbildning skulle kräva investeringar, säger Martin de Ron.
Har ni gjort tillräckligt för att marknadsföra utbildningen?
– Det har gjorts under flera års tid. Men när det gäller en möjlig fortsatt vuxenutbildning finns den frågan med.