Känner Mjölby kommuns invånare till att det finns ett beslut om att lägga ner en fungerande verksamhet i form av ett program som utbildar möbel- och inredningssnickare?
Mjölbys invånarantal ökar och skolorna i kommunen behöver bereda platser för alla elever som kommer att behöva studieplatser. I Östergötland finns inte programmet på någon annan skola och det borde väl erbjudas, kan man tycka. Branschen efterfrågar duktiga yrkessnickare och med tanke på återbruk och en tillbakagång av slit-och-släng-konsumtionen borde man i stället som kommun värna om programmets framtid.
Ett annat yrkesområde som blivit populärt är byggnadsvård och inredningsdetaljer. En era för platsbyggda kök, bokhyllor, snickarglädje och listprofilering blir mer och mer populärt. Vem ska tillgodose den efterfrågan när det saknas snickare för att utföra arbetet? Vad ska ske med all den utrustning som finns i lokalerna? Skulle man ångra sig och vilja skapa en miljö igen kan man fundera på vad det skulle kosta. Det är oerhört synd att blivande gymnasieelever inte kan söka programmet till nästa höst. Det finns intressenter men de kanske inte genererar pengar? I alla fall inte kortsiktigt.
Kan man tänka långsiktigt är bilden sannolikt en annan. Det finns en fin tradition av snickeri i kommunen. Vi får hoppas att kommunen tänker om och gör rätt för alla de som vill gå ett yrkesprogram, bibehålla ett riktigt hantverksyrke och bygga vår kommun med kvalitet och yrkesskicklighet.
"Besviken kommunmedborgare"
Svar från Mjölby kommun:
Kompetensförsörjning är ett långsiktigt arbete där Mjölby gymnasium, tillsammans med näringsliv och andra utbildningsanordnare, samverkar för att möta medborgares individuella intressen och branschernas behov. Ett långsiktigt arbete innebär också att prioritera resurser, både på lång och kort sikt.
Hantverksprogrammet, inriktning Finsnickeri på Dackeskolan är ett gymnasieprogram med lång historia, där elevtillströmningen tyvärr varit låg de senaste 6–8 åren. Detta trots ett stort engagemang från lärare och en, som insändaren också skriver, fungerande verksamhet. Det låga söktrycket har i sin tur inneburit att kostnaderna per elevplats ökat kraftigt då varje program ska bära sina egna kostnader för exempelvis lokaler, personal och maskiner. En annan effekt av det låga elevantalet är svårigheter att finansiera investeringar i exempelvis maskinpark och personalens kompetensutveckling.
Sammantaget har detta resulterat i beslutet att lägga ner gymnasieinriktningen Hantverk, Finsnickeri vid Mjölby gymnasium, placerat vid Dackeskolan.
Genom samverkansavtalet för Östergötlands kommunala skolhuvudmän erbjuds redan i dag utbildningen vid Hantverksprogrammet, inriktning Finsnickeri på Holavedsgymnasiet i Tranås. Det möjliggör för alla ungdomar i Östergötland att redan till läsåret 2023–24 söka utbildningen.
I ett långsiktigt perspektiv har representanter för Mjölby kommun och företrädare för branschen inlett samtal kring framtiden. Samtalen visar på en vilja och ambition att tillsammans vara en del i dagens och framtida kompetensförsörjning till de branscher som i dag rekryterar medarbetare från Hantverk Finsnickeri.
Gun-Inger Andersson, utbildningsnämndens ordförande
Christer Lordh, utbildningschef
Jessica Hallberg, rektor