I augusti antog Mjölby kommun detaljplanen för Hulje västra. Som vi skrivit om tidigare planerar kommunen för ett industriområde intill E4. Industri, annan företagsverksamhet och plats för en ny räddningsstation finns i planen.
Markägare intill det planerade industriområdet är oroliga och LRF är kritiska till planerna.
– Vad jag reagerar på är att man tar jordbruksmark i anspråk. Det går emot att Sverige ska bli mer självförsörjande när man tar prima åkermark till industritomter, sa markägare Karin Ahlm i våras.
LRF menade att det fanns andra områden i kommunen som är bättre lämpade för industri.
– Från LRF:s sida skulle vi vilja se en ännu tydligare förklaring till varför Albacken och Viringe västra inte skulle vara intressanta områden för industritomter, sa Per Carnrot från LRF:s Mjölbyavdelning.
Tillsammans med ytterligare markägare har Karin Ahlm yrkat att Mark- och miljödomstolen ska upphäva Mjölby kommuns beslut. Nu har domstolens dom kommit och de anser att samhällsbyggnadsnämndens beslut att anta detaljplanen inte strider mot någon rättsregel och det har inte heller i övrigt framkommit något som ger domstolen anledning att upphäva detaljplanen. Överklagandena avslås därför.
– Vi fick tidigt reda på att Länsstyrelsen inte tänkt överklaga detaljplanen. Det känns bra att vi nu fick det här beskedet från Mark- och miljödomstolen och att det står att vi gjort en bra process. När vi går in på den här typen av markområden vill vi veta att vi gjort allt vi kunnat och att vi har gjort vår del. Nu får vi möjlighet att gå vidare med den här marken, om man inte väljer att överklaga till nästa instans, säger Cecilia Burenby (S), kommunstyrelsens ordförande.
Karin Ahlm väljer att kommentera domslutet i ett mejl.
"Jag, som en av delägarna till angränsande fastighet, tycker förstås att domslutet är tråkigt och olyckligt och det kom betydligt snabbare än jag förväntade mig. Som lekman har jag svårt att förstå Länsstyrelsens beslut att inte överpröva kommunens beslut – ett av de skäl som Mark-och Miljödomstolen anger för att avslå överklagandet."
Hon skriver att detaljplanen i samhällsbyggnadsnämnden antogs med fem röster för och fyra emot.
"Min förhoppning står nu till att rådande konjunktur innebär att kommunen skjuter på exploateringen och att ett eventuellt maktskifte i kommunen vid nästa val innebär att frågan tas upp på nytt."