Detaljplanen för området Hulje västra går in i en avslutande granskningsfas. Det är fyra eller fem år sedan arbetet med planen inleddes. Att det tagit lång tid beror på arkeologi. Just nu grävs för arkeologi igen mellan väg 50, E4 och Kungsvägen mot Skänninge.
– Företag hör av sig till oss. Många vill hit för att vi ligger strategiskt. De kommer inte fram med sina markprojekt i Linköping. Vi har legat lite lågt med våra markpriser vilket ger ökad uppvaktning. Vi har haft många markanvisningar, säger Håkan Sylvan som är exploateringsingenjör på Mjölby kommun.
Trycket har varit särskilt stort från logistikföretag. Håkan Sylvan upplever att pandemiåren inte hämmat näringslivsutvecklingen.
– Nu ger konjunkturläget en dipp, men tittar man bakåt på dipparna 2001 och 2008 så varade de bara ett eller två år. Sedan gick fastighetsutvecklingen uppåt igen, säger han och menar att projekten rullar på med samma förväntan nu, att det är övergående.
Han är även nöjd med att Mjölby fått flera nya fastigheter av typen företagshotell för uthyrning eller äganderätt.
– Det gynnar småföretagandet i kommunen. Vårt uppdrag är ju att tillhandahålla företagsmark, precis som med bostadsmark, säger Håkan Sylvan.
Vissa ändringar har gjorts i Hulje västra mellan samråds- och granskningsfaserna. Grönytorna, som även ska ta emot varierande mängder av öppet dagvatten, har ökat i storlek.
Industri, annan företagsverksamhet och plats för en ny räddningsstation finns kvar i planen med mindre justeringar av ytorna. Tillåtna hushöjder har sänkts på vissa tomter, och höjts på andra. Närmast väg 50 gäller nu 32 meters höjd, vilket möjliggör höglager. Hogstadvägen ville man tidigare flytta närmare Östergården som ligger mitt i planområdet. Nu ligger den kvar som i dag. Själva gården kommer att rivas. Men allén anses värd att bevaras och kommer att sparas.
– Vi tänker att ny verksamhet där kan anpassas så att den smälter in i miljön.
Markanvisningen är inte påbörjad. Man inväntar resultatet av arkeologin. Om det kommer skarpa förfrågningar är man beredd att föra en dialog om mark. Trolig byggstart är 2025.
Åkrar tas i anspråk men kommunen menar att det inte går att åstadkomma en likvärdig verksamhetsmark utan att ta till brukbar jord.
– Flera har kommit med synpunkter om att jordbruksmark används, men den har sedan länge utpekats i översiktsplaneringen, säger planarkitekt Anna Lennartsson.