Massiv Ivo-kritik mot vården på boende

Efter två inspektioner och intervjuer med personal, boende och ledning riktar nu Ivo hård kritik mot vården på LSS-boendet i Mantorp.

LSS Rustningsgatan i Mantorp har haft problem sedan starten 2021. Två gånger har Ivo gjort inspektioner och kräver nu att kommunen redovisar vilka åtgärder som gjorts eller planeras.

LSS Rustningsgatan i Mantorp har haft problem sedan starten 2021. Två gånger har Ivo gjort inspektioner och kräver nu att kommunen redovisar vilka åtgärder som gjorts eller planeras.

Foto: Sune Johansson

Mantorp2023-07-25 14:00

Kritiken kommer efter att klagomål och anmälan gjorts om brister i trygghet och säkerhet på boendet. Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) spaltar upp fyra områden där man riktar kritik mot verksamheten på LSS-boendet Rustningsgatan i Mantorp:

1. Dålig matchning av brukare. Personerna har inte passat ihop, vilket lett till irritation och aggression.

2. Personalen har inte rätt kompetens och har inte fått tillräcklig kompetensutveckling.

3. Dokumentationen av avvikelser har inte fungerat.

4. Kunskaper om dokumentation och systematiskt kvalitetsarbete brister, till exempel om lex Sarah-anmälningar.

Boendet i Mantorp med plats för sex boende öppnade i september 2021. Redan från start uppstod problem då de brukare som placerades där visade sig ha större vårdbehov än man planerat för. Personalstyrkan räckte inte till. Flera incidenter inträffade där brukare blev utåtagerande. Även grannar till boendet i det nya bostadsområdet klagade på ordningsstörningar. Vid flera tillfällen har personalen "behövt tillkalla polis eller vaktbolag då man inte kunnat hantera uppkomna situationer med hot och våld", skriver Ivo.

Det handlar om återkommande incidenter där boende hotat eller agerat ut mot personal och andra boende. Händelserna har inte rapporterats enligt lex Sarah och därmed inte utretts som missförhållanden, skriver inspektionen.

undefined
Inspektionen för vård och omsorg.

Den 5 maj 2022 gjorde Ivo en första inspektion. Man konstaterade att de brukare som erbjudits plats främst valts ut efter kötid, och att man inte tagit tillräcklig hänsyn till hur de skulle fungera tillsammans.

Periodvis hög personalomsättning och att flera saknade utbildning och erfarenhet för att arbeta med personer i boendets målgrupp är annan kritik som framförs. 

Ivo menar att bristerna och incidenterna har sin grund i hur boendet är utformat och organiserat och hur matchningen av brukarna gjordes. Sommaren 2020 beslutade kommunen att minska ner på antalet boende, och göra om vissa bostadsrum till personalutrymmen då man var tvungen att öka antalet anställda på grund av brukarnas stödbehov. Boendet är byggt för sex boende men har sedan 2022 bara haft tre. 

Omsorgs- och socialnämndens ordförande svarade på Ivo:s kritik att kompetenshöjande insatser planerades, men när Ivo inspekterade i februari 2023 hade sådana åtgärder ännu inte genomförts.

Vid den andra inspektionen genomförde Ivo intervjuer med de 16 i personalen. Ingen av dem hade eftergymnasial utbildning. De är undersköterskor av vilka en del gått en kurs i lågaffektivt bemötande. Ivo bedömer att personalen "inte har kunskaper om var och hur de ska dokumentera i brukarnas journaler". De hade heller inte kunskap om hur och var incidenter med hot och våld ska dokumenteras. Ett nytt dokumentationssystem hade köpts in våren 2022, men fortfarande i februari 2023 hade personalen på LSS i Mantorp inte fått utbildning i systemet.

Brister i det systematiska kvalitetsarbetet påtalades vid båda inspektionerna. "Ivo bedömer att verksamheten inte har kommit tillrätta med merparten av de brister som uppmärksammades i tidigare beslut med krav på återredovisning, som fattades i juni 2022."

Omsorgs- och socialnämnden vid Mjölby kommun har nu på sig till den 8 september att svara och redovisa vilka åtgärder som man vidtagit eller planerar att vidta för att åtgärda bristerna.

LSS – goda levnadsvillkor

LSS – lagen om stöd och service för vissa funktionshindrade gäller för personer med omfattande funktionsnedsättningar, enligt olika personkretsar: utvecklingsstörning och autism, begåvningsmässigt funktionshinder efter hjärnskada, yttre våld eller sjukdom samt andra som har betydande svårigheter i den dagliga livsföringen.

Det är personens hemkommun som ska ordna stödet.

Enligt lagen ska servicen vara av god kvalitet och främja "jämlikhet i levnadsvillkor och full delaktighet i samhället".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!