Turbulent kring Mjölbys nya LSS-boende

Redan från start uppstod problem på det nya LSS-boendet i Mantorp. En orsak var att de boende hade mer behov av stöd och hjälp än förväntat.

Det nya boendet var inte anpassat för den personalstyrka som visade sig behövas.

Det nya boendet var inte anpassat för den personalstyrka som visade sig behövas.

Foto: Sune Johansson

Mantorp2021-12-16 06:00

1 september öppnade det nybyggda LSS-boendet i Mantorp med plats för sex personer. Snart visade det sig att de boende hade behov som både krävde mer kompetens och en större personalstyrka än planerat. På kort tid blev arbetsmiljön så bristfällig att skyddsombud på boendet i samarbete med huvudskyddsombudet i en så kallad 6:6a-anmälan enligt arbetsmiljölagen begärde att arbetsgivaren skulle utreda bristerna. 

– Generellt kan jag säga att det varit en del turbulens kring det nya boendet i Mantorp, säger Marie Särud, Kommunal Väst. Så därför har vi krävt att arbetsgivaren måste genomföra ett antal åtgärder.

Bland annat kräver Kommunal mer utrymme för personalen så att de kan ta sina raster nu när personalstyrkan ökat. Dessutom kräver facket att det genomförs riskbedömningar och handlingsplaner kring varje boende samt upprättas en plan för hur personalen ska agera om det uppstår hotfulla eller våldsamma situationer.

– Vi har fått göra ett ordentligt omtag på boendet, kommenterar Karl Gudmundsson, tf socialchef i Mjölby kommun, turbulensen. 

I efterhand är han lite självkritisk och konstaterar att planeringen borde ha varit bättre kring de boende innan de flyttade in. Bland annat borde förvaltningen tagit reda på hur många personer som behövs för var och en för att den boende ska få det stöd och den hjälp som behövs.

– Vi har brukare som har jättestora behov av stöd och hjälp och det var vi inte riktigt riggade för, säger Karl Gudmundsson.

–Ja, arbetsgivaren borde ha varit mer förberedd när det nya boendet öppnade. Det har varit olyckligt för både personalen och för de boende, säger Marie Särud.

Arbetet med att förbättra situationen för personal och boende på både kort och lång sikt pågår för fullt enligt både Marie Särud och Karl Gudmundsson. Förutom att se till att den fysiska arbetsmiljön förbättras behöver personalen få en annan kompetens.

– Vi har fört en diskussion om att det krävs både ökad kompetens och mer utbildning när vi får fler och fler personer som har helt andra behov än på våra övriga boenden, säger Marie Särud.

Dessutom pågår arbetet med att tillsätta en chef för verksamheten i Mantorp.

–Den personen ska vara på plats och bara vara chef där, säger Marie Särud.

För att stötta personalen och hjälpa till med riskbedömning och rekryteringarna har kommunen anställt en konsult under ett halvår.

– Idag är det inte ovanligt med autism, asperger och andra neuropsykiatriska sjukdomar som kräver andra kompetenser så vi behöver toppa så mycket det går, säger Karl Gudmundsson. Min intention är att det ska bli så bra som möjligt på boendet i Mantorp för både personal och boende.

Men han konstaterar samtidigt att Mjölby, liksom andra kommuner i landet, har svårt att få tag på personal.

– När personalstyrkan är fulltalig räknar vi med att 20-22 tjänster ska vara besatta på boendet, säger han. Det är betydligt fler än när boendet öppnade.

Arbetet med att skapa mer utrymme för personalen är på gång. För att det ska gå så snabbt som möjligt kommer någon slags provisorisk byggnad att sättas upp på gården. Intentionen är dock att det ska byggas ett permanent personalutrymme så att personal som har rast ska kunna gå undan och inte behöva samsas med personal som måste nyttja kontoret för dokumentation eller telefonsamtal så som det är idag.

– Nu jobbar vi åt samma håll för att situationen ska bli bättre, säger Marie Särud.

LSS i Mjölby

Syftet med LSS (Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade) är att den som har en omfattande funktionsnedsättning ska kunna ansöka om stöd för att kunna leva ett så gott och självständigt liv som möjligt. I Mjölby har ca 400 personer insatser inom funktionshinderområdet, som även inkluderar socialpsykiatrin. Det finns tio gruppboenden och flera dagverksamheter inom LSS. I snitt 10-15 personer arbetar på boendena, beroende på behov. I de dagliga verksamheterna arbetar ca 30 personer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!