A-traktorungdomar önskar en egen plats att hänga på

Klagomålen kommer att tystna, bara de får en egen plats att hänga på. Det framförde en grupp ungdomar till polis och kommun när de fick chans att tycka till om problematiken kring A-traktorer som blossat upp i Ljungsbro.

16 ungdomar deltog i dialogen med polis och Linköpings kommun i veckan. "Om det inte händer nånting snart så kommer det här bara att rinna ut i sanden", säger Axel Karlsson Palm (till vänster i bild).

16 ungdomar deltog i dialogen med polis och Linköpings kommun i veckan. "Om det inte händer nånting snart så kommer det här bara att rinna ut i sanden", säger Axel Karlsson Palm (till vänster i bild).

Foto: Julia Djerf

Ljungsbro2023-09-30 05:00

– Vi behöver lite belysning, några bänkar och en papperskorg – så ser vi till att det inte hamnar skräp nån annanstans, säger Naiomi Muhedin från bakre raden i klassrummet.

I en fyrkant sitter 16 ungdomar på ena sidan och representanter från polisen, skolor, områdesteam och annan säkerhetspersonal på den andra. Mötet handlar om att ungdomar ska få komma till tals och att man gemenskapt ska hitta platser där personer med A-traktor ska kunna umgås utan att störa eller begå brott.

De har vridit och vänt på ämnet i över en timme. På whiteboarden finns flera namngivna platser som förslag. Högst upp på ungdomarnas önskelista står en nyasfalterad plats inte alltför långt bort från centrala Ljungsbro.

– Finns det pengar för oss och andra rastlösa ungdomar i kommunen? undrar Naiomi.

Hon menar att problemen kommer att lugna sig om bara ansvariga satsar på en plats för dem att vara på – då kommer klagomålen att tystna direkt.

undefined
Engagemanget från ungdomarna är stort. "Vi behöver en plats som är lite upplyst så det inte är som mitt ute i skogen liksom", säger Naiomi Muhedin i slutet av mötet.
undefined
Det var många ungdomar som nappat på att få lämna sina synpunkter om situationen i Ljungsbro. De senaste månaderna har ämnet diskuterats vilt i samband med vår granskning av tryggheten i Linköping. "Vi måste inte spela vrålhögt, men så man kan digga lite", säger Elias Fröhler.

Som vi tidigare har berättat har konflikter mellan A-traktorburna ungdomar och boende i Ljungsbro eskalerat under sommaren. Säkerhetsstrategen Niklas Johansson beskriver att förtroendekapitalet är förbrukat från båda håll.

– Det har blivit en ond spiral och toleransnivån är väldigt liten just nu. Men det går att få tillbaka ett förtroende om man visar sin goda vilja, säger han.

Kommunpolisen Elin Claesson sammanfattar onsdagskvällens möte som ett första steg i rätt riktning.

– Det märks att det finns många goda krafter här. Nu behöver vi fokusera på lösningar. Det har kommit upp förslag på olika platser där man kan vara och där får kommunen i läxa att kolla upp vem som äger marken.

Områdesteam ska undersöka möjligheter för att starta en förening, vilket kan underlätta för ungdomarna att hitta en plats eller en lokal. Några av ungdomarna blev under kvällen kontaktpersoner som kommun och polis ska återkoppla till.

Axel Karlsson Palm och Elias Fröhler är efter mötet försiktigt positiva.

– Vi kom hit för att komma fram till ett ställe som vi kunde vara på utan att störa just nu. Men nu fick vi veta att vi ska ha fler möten. Jag tycker det är vi som ger mest och inte får så mycket tillbaka. Som helhet kom vi inte fram till nåt, säger Axel.

Elias är lite mer hoppfull.

– Det funkar att vara där vi är just nu tills man kommit fram till nåt nytt, men vi skulle vilja ha nåt mer konkret. Vi vill bara kunna hänga på en plats där det inte blir en massa skit.

Vad tänker ni om debatten som varit på sistone, kommentarer som kommit och så?

– Det är ju som det är, vi har betett oss lite, det är bara att acceptera liksom. Fast jag tycker man drar alla över en kam ändå, säger Axel.

undefined
Poliser på rad. Uppslutningen och intresset var stort när det på onsdagskvällen anordnades en dialog mellan polis, kommun och ungdomar i Vreta utbildningscentrums lokaler.

Flera boende har i debatten om A-traktorer lyft att ytterområden i Linköpings kommun inte fått samma fokus och resurser som mer centrala stadsdelar. De känner sig bortprioriterade i skuggan av insatserna efter skjutningarna i Linköping.

Dagen innan mötet med ungdomarna på Vreta utbildningscentrum detonerade en sprängladdning i ett flerfamiljshus i Ekholmen. Säkerhetsenheten och områdesteamen har att göra.

– Men Ljungsbro är aldrig bortglömt. Vi ser ju hela tiden olika typer av problem och sen får vi sätta oss och sortera och prioritera, säger Anders Fernemark, säkerhetschef på Linköpings kommun.

Hur skulle du säga att kommunens närvaro i Ljungsbro är just nu?

– Rent generellt så är vi, i dialog med polis, där vi behövs. Men vi har inte oändligt med resurser, säger han.

undefined
"Det är bra att få prata ut och ha möte om allt som har skett", säger Elias Fröhler. Elsa Nyander bredvid säger att hon inte måste ha en lokal att vara i utan att det främst handlar om tillgång till en parkering där man kan spela lite.

Kompisarna Axel och Elias är lite oroliga för att önskemålen de lämnat kommer ta för lång tid att utreda.

– Hopp finns det väl alltid, men... De flesta här är ju 06:or och epa-tiden tar ju slut snart, säger Elias.

Men båda är överens om att mötet i alla fall är en bra start.

Elsa Nyander dröjer sig kvar utanför lokalen när de flesta lämnat.

– Känslan är helt okej ändå, men vi behöver fler möten kanske...

De senaste veckorna har flera av dem samlats vid pendlarparkeringen nära Vreta kloster skola. Än så länge har inga klagomål nått ungdomarna.

– Jag tycker inte riktigt vi fick svar på om den platsen är okej eller inte. Man har ju ljud i bilen av en anledning och det är inte för att det ska se fint ut, säger Elsa.

Stämningen är uppsluppen. De ungdomar som är kvar sist munhuggs med trafikpolisen Joakim Stenman. De vill inte lämna mötet med sina A-traktorer före polisen.

– Jag kommer ligga i buskarna, säger Stenman och skrattar.

undefined
Flera representanter från både kommun och polis fanns plats under mötet med ungdomarna. "Just nu ser vi att vi behöver göra lite extra här", säger kommunpolisen Elin Claesson (till vänster). Bredvid sitter poliserna Svante Viking och Joakim Stenman samt Beata Sosnovska från kommunens områdesteam.
Det här har hänt

I sommar har många ungdomar med A-traktorer samlats på Hemköpsparkeringen i Ljungsbro. 

Boende i området har störts av hög musik, nedskräpning och vandalisering. Då de saknat gehör från ungdomar har de vänt sig till polisen och Linköpings kommun. Corren lyfte problematiken i en granskning av kommuntjänsten Trygghetskartan.

Flera ungdomar har berättat att de känt sig oskyldigt anklagade.

I augusti inleddes en platssamverkan mellan kommun, polis och andra aktörer för att hitta lösningar framåt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!