Vardagen blev svår när assistansen sänktes

I samband med att kammarrätten sa nej till smink som grundläggande behov förlorade Amanda Wernersdotter sin rätt till statlig assistans. Då övergick ansvaret till Linköpings kommun – som drog ner på timmarna med assistent med nästan två tredjedelar.

Foto: Ebba Örn

Ljungsbro2019-07-08 18:54

Kammarrättens dom kom med post i februari. Från en dag till en annan drogs Amandas statliga assistansersättning in, eftersom det är kommunen som har ansvar för personer vars grundläggande assistansbehov understiger 20 timmar i veckan.

Med kommunens utredning kom nästa smäll. I sitt beslut hade man dragit ner på Amandas assistans från de drygt 99 timmar i veckan som Försäkringskassan beviljat, till drygt 31 timmar i veckan. Efter påtryckning fick Amanda upp sin assistans till drygt 34 timmar i veckan. Trots att hon jobbar heltid som fritidsledare i kommunen fanns ingen tid avsatt för arbete.

– Kommunen säger att jag ska ha ett jobb som funkar för mig. Men oavsett jobb så behöver jag hjälp med toalettbesök, måltider och förflyttningar. Ska en assistent komma och hjälpa mig fem minuter i taget? I dag har jag ingen assistent förrän lunch, så på förmiddagen kan jag varken äta eller gå på toa.

LÄS MER: Hon tar kampen för rätt till assistans

LÄS MER: Försäkringskassan välkomnar prövning om smink

Sedan kommunens beslut går Amanda Wernersdotter och sambon Johan upp vid halv sex varje vardagsmorgon. Han hjälper henne att komma upp ur sängen och göra sig i ordning för jobbet, där majoriteten av veckans assistanstimmar går åt. Enligt Amanda hänger det numera på Johan om hon ska kunna göra något utanför jobbet. De blev sambos i februari, strax innan kammarrättens beslut.

– Jag mår dåligt över att det är såhär, det här är inte vad han skrev upp sig på när vi flyttade ihop. I dag är vi mer brukare och assistent än kärlek och sambo.

Beslutet från kommunen gäller så länge inget drastiskt förändras i Amandas situation. Linköpings kommun hänvisar till sekretess och kan därför inte svara på frågor i mer än generella termer.

– Linköpings kommun följer lagstiftning och gällande praxis i bedömningen av rätten till personlig assistans. Om en person inte är nöjd med ett beslut kan beslutet överklagas, skriver Tina Andersson, avdelningschef inom social- och omsorgsförvaltningen, i ett mejl.

Ska inte en arbetsför person ha rätt och möjlighet att arbeta?

– Om en person har behov av stödinsatser på sin arbetsplats så kan den enskilde vända sig till Arbetsförmedlingen som kan ge visst stöd till personer med funktionsnedsättning.

Vi har varit i kontakt med Annika Krutzén (M), ordförande för social- och omsorgsnämnden i Linköping, som ger samma svar som förvaltningen. Amanda Wernersdotter har överklagat kommunens beslut till Förvaltningsrätten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!