Så säger polisen om risken för fler explosioner

Det mesta tyder, enligt polisen, på att explosionen i Linköping har med organiserad brottslighet att göra – men polisen är öppen för andra teorier. "Det finns även folk från rättsväsendet som bor i husen", säger Magnus Skoglund, tidigare spaningsledare i ärendet.

8 juni 2019 17:44

Läs mer: "Helt otroligt att ingen blev allvarligt skadad"

Klockan 09 under fredagen kom larmet om en explosion på Ådalagatan i Linköping. Både under gårdagen och i dag har poliser och bombtekniker varit på platsen för att göra en undersökning.

– Teknikerna jobbar fortsatt i dag, så det tar sin tid. Det kommer in tips av olika karaktär, men vi har inte fått några svar från någon teknisk undersökning än, säger Magnus Skoglund, tidigare spaningsledare och numera chef för förhörssidan.

Läs mer: Synen efter larmet: En krigszon

Polisens tidiga indikationer riktades mot den organiserade brottsligheten, och på en presskonferens sade Magnus Skoglund att det är "en av alla arbetshypoteser".

– Det mesta tyder däråt, det finns inte så många alternativ egentligen. Allt tyder på att det är där vi hamnar i slutändan, i vilken konstellation det nu blir, för det finns ju olika grupperingar, säger han när vi pratar med honom på lördagen.

Läs mer:Jonas bilder – inifrån lägenheten

Sent på fredagskvällen kom Expressen med uppgifter om att måltavlan för sprängdådet kan ha varit en 29-åring som enligt tidningen ska vara medlem i ett mc-gäng. Mannen har kopplingar till platsen där explosionen skedde.

Har ni pratat med 29-åringen?

– Vilka vi har pratat med vill jag inte gå in på och inte heller vad som eventuellt framkommit i förhör, säger Magnus Skoglund till oss.

Finns det någon känd hotbild mot mannen?

– Vi har inga kända hotbilder mot någon i fastigheterna runt omkring. Det finns även folk från rättsväsendet som bor i husen. Vi är öppna för allt i den här stunden, säger Magnus Skoglund.

Vad kan det vara för sorts människor som kan hantera den här typen av sprängmedel?

– Det lär vara folk som sitter på ett våldskapital och det är ju oftast folk från den organiserade brottsligheten. Sedan vet jag inte om jag vill påstå att de kan hantera det. Med tanke på sättet som detonationen varit på, den preliminära bedömningen säger att den är ganska stor och att den legat fritt, verkar det ju vara folk utan empati och utan tanke på människor runt omkring.

Läs mer:Största explosionen i landet på 20 år

– Sedan verkar man inte vara särskilt kunnig om det nu skulle vara någon form av riktad sprängning man varit ute efter. Eller så har man överreagerat och lagt på alldeles för mycket, för det är ju en explosion utan dess like och en tryckvåg som gått fritt.

Läs mer: Vittnet: "Låg blodiga människor på backen"

Polisen befarar ingen liknande hämndaktion i nuläget.

– Nej, det kan man inte säga. Att det skulle ske en ny sprängning i Linköping finner vi osannolikt. Det finns inga indikationer på det, säger Magnus Skoglund.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Gramos Gutiqi

Ämnen du kan följa