Synen efter larmet: En krigszon

Linköping skakades, bokstavligt talat, på fredagsmorgonen av en explosion som förvandlade kvarteret kring Hamngatan och Ådalagatan till något som liknade en krigszon. Krossat glas, söndersmulade träbitar och blodiga människor var det som mötte räddningspersonalen som var först på plats.

7 juni 2019 17:04

LIVE: Följ liverapporten – minut för minut.

TV-EXTRA: Så ser lägenheten ut efter explosionen.

Det första larmet om explosionen kom vid klockan 09.01 och vittnen som befann sig vid platsen berättade att de hört smällen på flera kilometers avstånd.

Det tog bara några minuter innan området kring Ådalagatan kryllade av uniformerade och civilklädda poliser.

Senare kallades också nationella bombskyddet in och tekniker med skyddsvästar och hjälmar gjorde sig redo att ta sig in i bostadshuset på Ådalagatan där sammanlagt 37 lägenheter uppges ha skadats kraftigt av den våldsamma detonationen.

Vittnen har berättat att man hört ljudet av flera smällar, men Björn Öberg, polisens presstalesperson, menar att man för närvarande arbetar efter teorin att det rör sig om en enda explosion.

– Det är vår uppfattning att det är på det viset. Men vad det var som exploderade vet vi inte. Inte heller exakt var någonstans det skedde. Troligtvis utomhus, i närheten av huset på Ådalagatan. Förödelsen är enorm.

LÄS MER: "Det låg blodiga människor på backen."

LÄS MER: "Det var flera explosioner."

Under förmiddagen upprättades en anmälan om allmänfarlig ödeläggelse och senare utsågs Magnus Skoglund, kriminalinspektör på avdelningen för grova brott, till spaningsledare.

Vid den presskonferens som hölls under eftermiddagen förklarade Skoglund att polisen har som utgångspunkt att någon form av sprängladdning hade placerats i området kring Ådalagatan eller Hamngatan och att tryckvågen efter explosionen orsakade de enorma skadorna på de kringliggande huskropparna.

På frågan om polisen tror att det finns några kopplingar till kriminella gäng svarade Magnus Skoglund att man inte kan utesluta någonting i nuläget.

– Men det finns samtidigt inga misstankar åt något håll. Vi arbetar brett och förutsättningslöst.

Skoglund förklarade vidare att Säkerhetspolisen, Säpo, har blivit informerade om händelsen, men ville inte svara på om de aktivt ingår i utredningen.

– Vi ser inte handlingen som ett terrorbrott, men samtidigt har dessa utredningskanaler fått veta vad som inträffat.

Från polisens sida koncentrerar man sig nu på att försöka samla in så mycket information som möjligt, däribland uppgifter från eventuella vittnen som kan ha något intressant att berätta.

– Vi hoppas också att den tekniska undersökningen av platsen ska hjälpa oss att kunna kartlägga hela den här händelsen. Det är en extraordinär situation som vi står inför, säger Björn Öberg.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa