Största explosionen i landet på 20 år

Frågan många Linköpingsbor ställer sig är vad som orsakade explosionen på Ådalagatan under fredagsmorgonen.

Foto: Johnny Gustavsson/Erik Landsberg

Linköping2019-06-07 17:34

Henric Östmark är forskningschef rörande energetiska material vid FOI, Totalförsvarets forskningsinstitut. Han har stor erfarenhet av olika sprängämnen och deras verkan.

Utifrån det du vet, vad är det som har exploderat på Ådalagatan?

– Antingen en gasexplosion eller en detonation med sprängämnen inblandade, det är väl de första två saker man tänker på att det skulle kunna vara. Vad jag kan bedöma, utifrån skador på hus och annat med fönsterrutor som gått sönder på långt håll, så är det något som har detonerat. Civilt, hemmagjort eller militärt sprängämne, det sistnämnda är i och för sig osannolikt då det är så svårt att få tag på.

Explosionen hördes på flera mils håll. Vad säger det dig?

– Hur långt bort något hörs beror mycket på bland annat väderlek. Det troliga är att något har exploderat utanför huset på en balkong eller i cykelgaraget utanför. Sedan kanaliserar gatorna tryckverkan, som ett rör för tryckvågen. Det är det ena som gör att ljud kan höras på långa avstånd eller att rutor går sönder långt bort. Det andra är att man kan få en reflektion från atmosfären. Då kan man också höra på långt håll. Så det är svårt att säga hur stort något är bara för att det hördes långt bort. Tittar man på fasaden så är det en kraftig skada vilket är en bättre indikation.

Har du några paralleller att dra till tidigare detonationer du analyserat?

– De flesta bombattentat som varit i Sverige på den senaste tiden har varit mindre. Det har varit "bangers" (kraftiga smällare) eller motsvarande de senaste åren. Vi måste gå rätt långt tillbaka i tiden för att hitta något i Sverige med den här storleken på explosion. Det var i Huddinge för 20 till 25 år sedan. Då användes runt 20 kilo sprängämne och en del av byggnaden rasade.

Hur mycket sprängmedel skulle du gissa att det här rör sig om?

– Jag vill inte gissa på det. Gas är ännu inte uteslutet, även om det är mindre sannolikt. Jag gissar att NFC, nationellt forensiskt centrum, är på plats för att säkra bevis för vilket sprängämne det rör sig om, eller spår av gasflaskor. Sedan bestämmer man var laddningen haft sitt centrum någonstans. När man väl har den punkten gör man en karta med vilka skador som funnits och på vilka avstånd. Då är fönsterrutor bra då de fungerar som en tryckgivare, de går helt enkelt sönder vid ett visst givet tryck för en viss tjocklek och storlek på fönstret. Då kan man använda dem för att räkna ut hur stor laddningen varit.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om